Euro slab, pe placul exportatorilor nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea solidă a competitivităţii exporturilor şi cererea mare de pe pieţele emergente menţin economia germană pe o tendinţă ascendentă. Deprecierea euro până la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni şi creşterea cererii pe pieţele emergente sunt în avantajul economiei germane.

Încrederea oamenilor de afaceri în relansarea rapidă a economiei germane a scăzut neaşteptat pentru prima dată în ultimele 11 luni, ca urmare a unei ierni foarte grele şi lungi, care a redus mai mult decât în mod normal activitatea din retail şi construcţii.

Indicele de încredere în climatul de afaceri, calculat de institutul Ifo din München, bazat pe opiniile exprimate de 7.000 de manageri, s-a redus la 95,2 de la 95,8 în ianuarie. Economiştii anticipau o majorare la 96,1, conform sondajului efectuat de Bloombreg. Indicele Ifo înregistrat minimul istoric, de 82,2 în luna martie a anului trecut.

„Costurile ridicate induse de iarna grea au afectat economia", explică Carsten Brzeshi, economist la ING. „Efectele nu au fost complet eliminate. Însă, pe ansamblu, relansarea economiei germane rămâne rubustă", a adăugat analistul economic. Temperaturile foarte scăzute şi zăpada abundentă au întârziat reluarea activităţii în construcţii, afectând veniturile multor gospodării.

Aceasta a condus la scăderea mai accentuată a consumului final. Dinamica pozitivă a cererii externe este în avantajul economiei germane, care se confruntă cu scăderea cererii interne. Comerţul global, susţinut de cererea tot mai robustă din partea economiilor emergente, va creşte cu 5,8% în acest an conform ultimei estimări a Fondului Monetar Internaţional. În plus, exportatorii beneficiază de pe urma crizei fiscale din Grecia care a provocat devalorizarea mondei euro până la minimul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul american.

„Economia germană se bazeză pe un singur pilon, exporturile", a declarat pentru Bloomberg un economist al băncii Dekabank din Frankfurt. Investitorii au devenit mult mai prudenţi în februarie ca urmare a deficitelor bugetare foarte mari cu care se confruntă Grecia, Spania şi Portugalia. Euro a pierdut 10% în faţa dolarului, începând cu 25 noiembrie 2009 până în prezent, ieri fiind cotat la aproape 1,36 dolari.

Construcţiile şi retailul sunt în scădere

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, prognozează pentru acest an o expansiune a celei mai mari economii europene de 1,6%. În 2009, scăderea PIB a fost de 5%, cel mai mare regres anual de după cel de-al Doilea Război Mondial. Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai rapidă creştere în această lună, comparativ cu ultimii trei ani, iar exporturile au avansat cu 3% în decembrie, pentru a patra lună consecutiv.

BMW, cel mai mare producător de automobile de lux, anticipează o creştere a vânzărilor sale în China de 10%. Siemens, cea mai mare companie industrială din Germania, intenţionează la rândul ei să-şi dubleze investiţiile din India.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite