Isărescu: Bucureştiul poate intra în zona euro, dar trebuie să intre şi Las Fierbinţi. Guvernatorul îl contrazice pe Ponta şi cere aderarea în perioada 2021-2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul şi zona Ilfov ar putea intra imediat în zona euro din punct de vedere al dezvoltării, însă trebuie să intre „toată România“, fiind nevoie ca toate aspectele să fie analizate profund pentru a nu apărea mai multe dezavantaje decât avantaje, a declarat Mugur isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Intrarea într-un bloc monetar înseamnă nu numai alt nivel de dezvoltare, ci şi de omogenitate a economiei, a societăţii, care se atinge mai greu într-o economie mai mare. Într-o ţară baltică, unde populaţia o găseşti în capitală şi încă vreo două oraşe, concentraţia este foarte mare. Dacă am lua zona Bucureştiului şi Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. 

Bucureştiul s-ar putea integra foarte repede în zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucureşti se află acest loc minunat care se numeşte Las Fierbinţi, dar la peste 100 de kilometri de Bucureşti se găsesc locuri mai puţin plăcute şi trebuie să intre şi ele în zona euro, nu numai Bucureştiul“, a declarat Isărescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti la împlinirea a 150 de ani de educaţie superioară modernă.

El a arătat că aderarea la zona euro este o decizie politică importantă şi a apreciat consensul politic în privinţa unei orizont de aderare al preşedintelui şi premierului, care au indicat anul 2018.

El susţine că ar fi propice pentru intrarea în zona euro o perioadă de acalmie politică din perspectiva ciclului electoral, un astfel de interval fiind anii 2021-2023.

Suntem pregătiţi pentru scumpiri?

Guvernatorul spune că România va fi pregătită teoretic în vara acestui an să intre în anticamera zonei euro (ERM II) din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht, după ce va îndeplini şi indicatorul inflaţiei, însă trebuie avut în vedere faptul că aceste criterii nu mai sunt suficiente, întrucât a apărut o schimbare de abordare în privinţa raportului costuri/beneficii.

El s-a întrebat retoric dacă România va putea suporta echivalarea preţurilor la produse, arătând că într-un magazin din Franţa, spre exemplu, preţurile în euro sunt echivalente cu cele din România în lei, respectiv de peste patru ori mai mari, iar în unele state, preţurile la produsele de bază, precum pâinea, sunt chiar de şase-şapte ori mai ridicate.

Exemplul Greciei

Şeful băncii centrale a dat ca exemplu cazul Greciei, care s-a grăbit să intre în zona euro gândindu-se la avantaje, iar la primul moment de criză mai importantă au apărut la iveală dificultăţile.

„Suntem pregătiţi să intrăm acolo (în zona euro - n.r.)? Vom putea să acceptăm creşterea economică, să intrăm într-un corset. Oare ne va da posibilitatea să ne mişcăm? Ne împrumutăm mai ieftin sau nu cumva ne împrumutăm mai scump, cum s-a întâmplat în Spania sau Italia?“, au fost problemele ridicate de Isărescu în cadrul dizertaţiei sale.

El a menţionat că forţarea adoptării rapide a monedei euro poate fi periculoasă, iar abordarea fiecărui stat este mai prudentă şi mai cuprinzătoare, astfel că „punerea casei în ordine“ de fiecare ţară înainte de adoptarea euro este văzută ca o precondiţie esenţială pentru succesul procesului de extindere a zonei euro.

Ponta vrea aderarea în 2019

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro, precum inflaţia, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, fiind în grafic în ce priveşte creşterea convergenţei reale.

„România îndeplineşte în 2014 toate criteriile de aderare la Zona Euro: rata inflaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce priveşte creşterea convergenţei reale. Ţinta EURO - 2019", se arată în prezentarea Guvernului privind "Rezultatele economice în anul 2013 - Ţintele pentru 2014-2015“.

Mai puteţi citi:

Îndeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid. Băsescu: Anul acesta putem parcurge prima etapă

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au întâlnit vineri la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor au figurat independenţa justiţiei, funcţionarea instituţiilor implicate în lupta anticorupţie, dar şi aderarea României la Spaţiul Schengen. În această privinţă, atât şeful CE, cât şi preşedintele au fost de acord: România este pregătită să adere la zona Schengen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite