Euro devine tot mai slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda europeană Euro s-a depreciat astăzi la un nou minim al ultimelor opt luni şi jumătate în raport cu dolarul, din cauza incertitudinilor legate de dificultăţile bugetare Grecia, Spania şi Portugalia, informează AFP.

Azi de dimineaţă, la ora 8.30, cursul euro/dolar a scăzut la 1,3648 de dolari pentru un euro, până la ora 8:30 GMT, cel mai redus nivel din luna mai 2009 până în prezent.

Moneda unică europeană este influenţată de persistenţa temerilor lagate de dificultăţile bugetare ale mai multor state din zona euro, printre care Grecia, Spania şi Portugalia. Aceste temeri au determinat investitorii să aleagă plasamente mai puţin riscante, precum dolarul, privit ca un refugiu în vremuri de incertitudine pe pieţe.

Totodată, înrăutăţirea situaţiei economice din Portugalia, Italia, Grecia şi Spania este un semnal de alarmă pentru Comisia Europeană în privinţa stabilităţii zonei euro. Sub protecţia Băncii Centrale Europene, acest grup de state, poreclit „PIGS", a promovat politici financiare iresponsabile pe termen scurt.

În România, Banca Naţională a României (BNR) a afişat azi de dimineaţă un curs de 4,1214 lei/euro, în creştere cu 0,61% faţă de ieri şi de 2,9749 lei/dolar, în creştere cu 1,68% faţă de ieri.


Perioada de creştere puternică la nivelul UE le-a permis acestor state să-şi ascundă problemele economice structurale, pe măsură ce se înglodau în datorii. Astfel că la sfârşitul anului trecut s-a ajuns ca deficitul de cont curent în Grecia să atingă 15% din PIB, iar în Portugalia 12%, în paralel cu explozia deficitelor bugetare. Vă sună cunoscut? Aceeaşi politică iresponsabilă a dus-o şi statul român, care a reuşit să îşi dubleze datoria publică în ultimii doi ani ajungând astăzi la peste 30% din PIB.

Soluţia o reprezintă tăierea masivă a cheltuielilor publice şi disciplină fiscală, chiar dacă perioada de recuperare se va prelungi. Spania se confruntă cu o situaţie deosebit de grea, datoria publică ridicându-se la 67% din PIB, cu credite de consum ajungând la 177% din PIB. Rata şomajului din Spania este cea mai ridicată din UE, de 19%, cei mai afectaţi fiind tinerii sub 27 de ani. Vremea prosperităţii pare să fi trecut în aceste state, analiştii considerând că ele pot fi depăşite în curând chiar de către unii dintre noii membri.

Cursul de referinţă anunţat astăzi de Banca Naţională a României  a crescut, pentru a doua zi consecutiv, cu 1,83 bani, la 4,1397 lei/euro, deprecierea leului fiind determinată de aversiunea la risc mai ridicată a jucătorilor în contextul corecţiilor înregistrate de bursele mature externe.

Primele operaţiuni au fost realizate la 4,1400 - 4,1430 lei/euro, cu 1,2 - 1,3 bani peste paritatea de la finalul şedinţei anterioare, de 4,1280 - 4,1300 lei/euro.

Ulterior, ordinele de cumpărare de euro au dus cotaţiile la 4,1470 - 4,1485 lei/euro, iar la puţin timp după ora 10:00 euro era tranzacţionat la 4,1420 - 4,1450 lei/euro, respectiv cu 1,4 - 1,5 bani peste ultimele parităţi de joi.

După ora 10:30, paritatea a scăzut sub 4,1400 lei/euro, pe volume reduse de tranzacţionare, în condiţiile în care şi valutele din regiune şi-au temperat uşor corecţiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite