Eugen Teodorovici promite o absorbţie de 100% pe POS DRU şi POS CCE la finalul anului 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodorovici direcţionează o parte din bani către formare de personal medical  FOTO Florin Suler
Teodorovici direcţionează o parte din bani către formare de personal medical  FOTO Florin Suler

Reforma din sistem va face ca absorbţia de fonduri europene să fie de 100% pe programul operaţional de Competitivitate şi cel de Resurse Umane, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

„Aproximativ 3.000 de persoane din întreaga ţară au participat la conferinţele noastre şi consider că această nouă abordare în relaţia dintre autoritate şi beneficiar este unul dintre paşii pe care actuala guvernare şi-a propus să îi facă în favoarea unei maniere de lucru mult mai eficiente. Trebuie să admitem că din momentul mutării Autorităţilor de Management la Ministerul Fondurilor Europene, abordarea este schimbată şi îmi doresc să continuăm pe acest drum, unul mult mai pragmatic decât cel folosit anterior.

Eu sunt convins că programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbţie de 100%. Acest lucru este valabil şi pentru POS DRU. Vom transfera toate sumele necheltuite până acum către alte proiecte ce pot fi implementate, astfel încât să nu pierdem niciun ban. Încă de vineri am lansat în cadrul POS DRU şi am postat pe site-ul ministerului alte patru ghiduri cu idei frumoase, simple şi cu impact social. Aşadar, încercăm să nu facem greşelile pe care cei din altă guvernare le-au făcut în trecut. Nu vreau ca banul european să mai fie cheltuit cu nesăbuinţă”, a afirmat Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene a încheiat ieri, 21 iulie, campania de informare a beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), organizată de Autoritatea de Management POS CCE în mai multe oraşe ale ţării.

Autoritatea de Management a acestui program a încheiat la sfârşitul lunii iunie un număr de 66 de contracte cu o valoare totală de peste 250 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii mari.

Formarea de personal medical

Totodată, în această perioadă au fost lansate noi finanţări în cadrul POS DRU. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. În cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru: formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice; formarea profesională a personalul medical care realizează transplanturi; îmbunătăţirea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii; susţinerea parteneriatelor transnaţionale cu impact asupra pieţei muncii.

„Cele patru cereri de proiecte sunt gândite astfel încât banii europeni să rezolve o parte din problemele pe care încă le avem în prezent. Prin acordarea de finanţări pentru formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara ţării care vor opera aproximativ 3.000 de copii care suferă de boli grave. Mult mai important, aceştia vor pregăti medicii români să realizeze respectivele intervenţii pentru ca România să aibă un număr ridicat de specialişti în acest domeniu.  Astfel, datorită acestor finanţări, medicii noştri vor putea salva vieţile multor copii. O altă cerere de proiecte, destinată tot personalului medical, va sprijini formarea profesională a personalului care efectuează transplanturi.

În acelaşi timp, două apeluri vor viza susţinerea formării profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe măsură ce lansăm astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfacţia că banii europeni îşi ating scopul de a salva vieţi, de a îmbunătăţi nivelul de trai al românilor, de a susţine dezvoltarea societăţii. Adică, fondurile europene încep să fie mai bine folosite: pentru România şi pentru români!”, a mai completat ministrul de resort.

Mai puteţi citi:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Erste Bank: România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.

Proiectele europene nu fac întotdeauna bine şcolilor

Lucrările de reabilitare demarate la sfârşitul anului trecut la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din Galaţi au făcut mai mult rău decât bine. Mutaţi din şcoală cu mai bine de jumătate de an înainte de deschiderea şantierului, copiii au început să se... rarefieze!

Ministerul Agriculturii vrea să acceseze fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru ferme. Cei care se asociază vor beneficia de subvenţii mai mari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Teodorovici îl contrazice pe Băsescu: Comisia Europeană a transmis că România nu trebuie să se grăbească cu Acordul de Parteneriat

Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite