Eric Stab, şeful GDF Suez România: Sunt îngrijorat cum va arăta preţul gazelor în ziua de după liberalizare. Nu există piaţă, nici mecanisme de echilibrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa unei pieţe funcţionale pentru gaze, liberalizarea înseamnă, practic, alinierea producţiei interne la preţurile de import practicate de intermediarii Gazprom    FOTO Reuters
În lipsa unei pieţe funcţionale pentru gaze, liberalizarea înseamnă, practic, alinierea producţiei interne la preţurile de import practicate de intermediarii Gazprom    FOTO Reuters

Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, a declarat Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.

„Pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ din acest an vor fi modeste. Însă suntem îngrijoraţi pe segmentul consumatorilor industriali, unde autorităţile vor să finalizeze liberalizarea cu şase luni mai devreme decât calendarul agreat cu FMI. Adică la 30 iunie 2014, faţă de 31 decembrie 2014“, a spus Stab la un forum de profit, citat de Agerpres.ro.

El a precizat că acest lucru va afecta circa 170.000 de consumatori de gaze, care de la 1 iulie nu vor mai plăti preţuri reglementate, ci vor trebui să-şi cumpere gaze pe piaţa concurenţială.

Nu avem mecanisme de echilibrare

„Nu se ştie ce cantităţi de gaze vor fi disponibile pe piaţa concurenţială pentru ei la acea dată şi la ce preţ. Sunt îngrijorat pentru că piaţa nu este încă gata pentru acest pas, nu avem o piaţă reală, nu avem o bursă şi nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în ziua de după liberalizare“, a arătat oficialul GDF Suez.

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decât era estimat iniţial, a anunţat şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de presă de la finalul vizitei la Bucureşti, la începutul lunii februarie.

La gaze, calendarul iniţial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea de prelungire pe încă un an.

Industria, afectată direct

Consumatorii industriali au criticat în dese rânduri programul de liberalizare a gazelor, care nu ar fi altceva decât alinierea preţurilor la producţia internă cu cele de import, de la intermediarii Gazprom. De altfel, şi Vasile Iuga, managing partner în cadrul PricewaterhouseCoopers, afirma astăzi că piaţa europeană a gazelor este „rigidă şi nefuncţională“, dar că România şi-a asumat acest lucru prin aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Iuga a mai spus că există o presiune asupra preţului gazelor în Europa, în special datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA şi Qatar. Anul trecut, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a încercat să obţină de la Bruxelles o prelungire a perioadei de liberalizare, dar Comisia Europeană nu a fost de acord.

Niţă a afirmat azi că încă nu s-a decis dacă să oblige producătorii de gaze să îşi scoată la vânzare pe bursele de gaze toată cantitatea disponibilă de gaze sau doar o parte.

Pentru casnici, preţurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.

Autorităţile britanice au anunţat recent că iau în considerare spargerea companiilor de utilităţi din cauza scumpirilor nejustificate la gaze.

Mai puteţi citi:

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Niţă negociază cu Uniunea Europeană acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze

Autorităţile doresc acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze naturale şi poartă negocieri cu Comisia Europeană pe această temă, a anunţat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite