Eolica, partener al Iberdrola, intră în scandalul de la Cogealac şi cere un referendum în comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Eolica Dobrogea, care dezvoltă parcul eolian achiziţionat de Iberdrola în Cogealac, concurând astfel cu grupul CEZ, va cere primăriei comunei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei.

"SC Eolica Dobrogea SRL dezvoltă centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW în comunele Corbu, Săcele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihai Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi comunele Baia, Beidaud şi Casimcea din judeţul Tulcea. Proiectul acestei dezvoltări energetice este printre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene din lume", se arată într-un comunicat al companiei.

Reprezentanţii Eolica spun că au parcurs toate etapele prevăzute de legislaţia în vigoare şi a obţinut aprobarea Studiului de Soluţie pentru conectarea la reţeaua electrică de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW şi avizarea Proiectului Tehnic al Staţiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de către Transelectrica.

De asemenea, Eolica Dobrogea a depus recent documentaţiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum şi pentru încheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic.

Eolica Dobrogea se declară "dedicată colaborării cu primăriile, consiliile si comunităţile locale în asigurararea unei dezvoltări durabile şi sustenabile", prin plata taxelor de autorizare la bugetele locale, îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri comunale, crearea de noi locuri de muncă şi utilizarea resurselor locale.

"În acest context, SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primăriei Cogealac şi Consiliului Local organizarea unui referendum local în care toţi membrii comunităţii să decidă în cunostinţă de cauză şi în mod direct cum va fi folosit potenţialul energetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor şi cum vor fi folosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local. Eolica Dobrogea va continua eforturile pentru identificarea unei soluţii tehnice comune exprimate într-un singur Plan Urbanistic Zonal care să fie aprobat în condiţii de legalitate de către autorităţile locale şi care să permită atât dezvoltarea intereselor legitime de afaceri proprii, cât şi generarea de beneficii tangibile în viaţa comunităţii locale, în viaţa fiecărui locuitor al comunei Cogealac", se mai arată în comunicat.

Firma apreciază că evenimentele de la Cogealac sunt urmarea unei situaţii conflictuale latente care datează din anul 2007 şi care a condus la "tensiuni intracomunitare între fermieri şi proprietarii de animale, între proprietarii de terenuri, între diferiţi contractori şi subcontractori, între membrii Consiliului Local", paralizând astfel dezvoltarea proiectelor comunităţilor locale.

Cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc, luni, la Cogealac, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază angajată de CEZ pentru paza parcului eolian dezvoltat de companie în zonă, pe de altă parte.

Procurorii susţin că primarul din Cogealac, Hristu Cati, a instigat localnicii să intervină pentru a determina CEZ să renunţe la parcul eolian, întrucât edilul şi Consiliul Local agreau altă firmă, Eolica Dobrogea, pentru acest obiectiv, edilul plătind oameni pentru miting.

Primarul şi alte cinci persoane implicate în scandal au fost reţinute, aseară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa.

Citiţi aici tot ce s-a întâmplat la Cogealac şi care au fost cauzele care au determinat apariţia acestui conflict

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite