Consumul de energie electrică a scăzut cu 6,4% pe primele 11 luni din 2013, deşi economia a crescut. Industria a dat tonul diminuărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul industrial s-a eficientizat puternic după creşterea preţurilor la energie din ultimii ani, în vreme ce alte companii energointensive au intrat în insolvenţă, precum Oltchim şi Mechel
Sectorul industrial s-a eficientizat puternic după creşterea preţurilor la energie din ultimii ani, în vreme ce alte companii energointensive au intrat în insolvenţă, precum Oltchim şi Mechel

Consumul naţional de electricitate a scăzut cu 6,4% în primele 11 luni ale anului trecut comparativ cu acelaşi interval din 2012, potrivit informaţiilor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Consumul în economie reprezintă 64,4% din total, consumul propriu tehnologic în staţii şi reţele este 11%, iluminatul este 1%, iar consumul populaţiei reprezintă 19,9%. În acelaşi timp, exportul este 3,7%, astfel că scăderea totală a consumului vine în principal din sectorul industrial.

Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,6%, iar consumul populaţiei s-a redus cu 1,3%.

Totodată, producţia de energie în termocentrale a fost de 23,9 TWh, în scădere cu 20,3% faţă de anul precedent. Hidrocentralele au generat 13,9 TWh, mai mult cu 23% şi, în centrala nucleară, producţia a fost de 10,6 TWh.

În acelaşi timp, producţia de energie din turbinele eoliene a atins 4,2 TWh, dublu faţă de anul precedent, adică în creştere cu 1,9 TWh.

Exportul de energie electrică a fost şi el aproape dublu, ajungând la 1,9 TWh, iar consumul propriu tehnologic al reţelelor şi staţii a fost în scădere cu 1,3%.

Datele INS mai arată că resursele de energie primară au fost mai mici cu 9,4% în perioada analizată, faţă de intervalul corespunzător din 2012, iar cele de energiei electrică sunt mai mici cu 4%.

Scăderea cu 6,4% a consumului vine în contextul în care economia a crescut cu 2,7% în primele nouă luni ale lui 2013, consumul de energie decuplându-se de evoluţia economiei, a cărei evoluţie pozitivă a venit pe fondul creşterii industriale şi a exporturilor.

În 2009, preşedintele Traian Băsescu spunea că dacă vrea să vadă evoluţia economiei sună la Adriean Videanu, pe atunci ministru al Economiei, ca să întrebe de consumul de energie. Supranumit de atunci „indicatorul lui Băsescu“, consumul de electricitate în economie nu mai este acum reprezentativ pentru evoluţia produsului intern brut.

Mai puteţi citi:

Comenzile din industrie au crescut cu 7,6% în primele 11 luni, cifra de afaceri din acelaşi sector a consemnat un plus de 4,2%

Comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%, în primele 11 luni faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar cifra de afaceri din industrie, atât piaţa internă, cât şi externă, a crescut în acelaşi interval cu 4,2%, potrivit informaţiilor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Criza de cusătoare provoacă o problemă de un miliard de euro României. Industria textilelor are nevoie de încă 100.000 de oameni calificaţi

Multe românce consideră că este ruşinos să lucreze ca ţesătoare sau cusătoare, iar deficitul de personal rezultat în acest sector face ca România să piardă anual contracte de export de textile de un miliard de euro, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţă

Hidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti

Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

RETROSPECTIVĂ 2013 Anul în care o industrie întreagă s-a vândut la preţ de poşetă

Anul 2013 a început cu răsunătoarea insolvenţă a combinatului Oltchim, însă o altă dramă, mult mai mare, s-a desfăşurat aproape pe tăcute: ieşirea gigantului rus Mechel din România şi vânzarea celor cinci combinate metalurgice pe care le deţinea în ţara noastră pentru doar 230 de lei.

Managerii companiilor se aşteaptă la stabilitate în comerţ şi servicii, dar la scăderi în industrie şi construcţii

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 la o relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi o reducere mai accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite