Producţia industrială a crescut cu 7,6% în primele 11 luni ale anului trecut. Industria prelucrătoare a urcat cu 9%, producţia de energie a scăzut cu 2%

Producţia industrială a crescut cu 7,6% în primele 11 luni ale anului trecut. Industria prelucrătoare a urcat cu 9%, producţia de energie a scăzut cu 2%

De câţiva ani, industria este coloana vertebrală a economiei

Producţia industrială a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 7,6% ca serie brută şi cu 7% ajustat în funcţie de sezonalitate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Evoluţia a fost susţinută de creşterile din industria prelucrătoare (9% serie brută) şi industria extractivă (2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2%.
 
„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+11,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,1%), în industria bunurilor intermediare (+8,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,1%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%“, se arată într-un comunicat al INS.
 
În noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a stagnat.
 
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a urcat cu 9% ca serie brută şi cu 9,9% ajustat.
 
Mai puteţi citi:
 
Comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%, în primele 11 luni faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar cifra de afaceri din industrie, atât piaţa internă, cât şi externă, a crescut în acelaşi interval cu 4,2%, potrivit informaţiilor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Anul 2013 a început cu răsunătoarea insolvenţă a combinatului Oltchim, însă o altă dramă, mult mai mare, s-a desfăşurat aproape pe tăcute: ieşirea gigantului rus Mechel din România şi vânzarea celor cinci combinate metalurgice pe care le deţinea în ţara noastră pentru doar 230 de lei.
 
Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: