Niţă: Distribuitorii de energie din România exportă profiturile, dar calitatea serviciilor e proastă. Până acum au adus echipamente proaste la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distribuitorii de electricitate vor fi obligaţi să aducă doar echipamente omologate
Distribuitorii de electricitate vor fi obligaţi să aducă doar echipamente omologate

Legea energiei va fi modificată astfel încât distribuitorii de energie electrică prezenţi în România să ofere servicii la nivelul celor din statele occidentale pentru că până acum aduceau echipamente la mâna a doua, proaste, pe care le treceau în acte că şi cum ar fi noi, iar profiturile rezultate erau exportate, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum de profil.

"Ne-am aşteptat că după privatizare calitatea serviciilor să crească. Cele mai multe plângeri le avem de la companii private. E timpul că aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei electrice. Sigur, exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar aceste lucruri nu trebuie făcute în detrimentul consumatorilor", a afirmat ministrul.

El a exemplificat prin faptul că o serie de autorităţi locale s-au plâns că distribuitorii nu se preocupă de energia necesară cartierelor noi.

"Vom modifică legea energiei electrice, toate produsele aduse pentru sistemul energetic vor trebui omologate în România. Produsele aduse acum sunt de second hand, sunt proaste şi nu au fiabilitate", a completat Niţă.

El a spus că în acest moment Electrica se judecă la Curtea Internaţională de la Paris cu Enel, E.ON şi CEZ din cauza investiţiilor nerealizate şi a faptului că nu au fost respectate contractele de privatizare. 

Ameninţare cu naţionalizare

"Autoritatea de reglementare (ANRE -nr)  va face verificări pentru aceste investiţii, dar nici noi, Departamentul de Energie, nu putem stă cu mâinile încrucişate", a mai spus Niţă. 

Întrebat dacă există posibilitatea că aceste societăţi de distribuţie să reîntoarcă la stat, Niţă a spus că "totdeauna există riscuri". El a dat că exemplu importarea de transformatoare folosite în Italia, care sunt aduse aici şi "trecute că şi cum ar fi noi".

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat recent că negociază recuperarea societăţilor de utilităţi de la investitorii străini şi transformarea acestora în entităţi non-profit.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite