Energia hidro asigură aproape jumătate din totalul producţiei de electricitate din România

Energia hidro asigură aproape jumătate din totalul producţiei de electricitate din România

Hidroelectrica este cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din România, la mare distanţă de Complexul Energetic Oltenia, care foloseşte lignit şi este al doilea din ţară

Ploile şi viiturile din ultima vreme sunt de bun augur pentru Hidroelectrica în această perioadă: energia hidro asigura luni dimineaţă peste jumătate din producţia totală a României, în vreme ce pe seară ponderea sa a coborât, dar tot se ridica la peste 42% din total, potrivit datelor afişate pe site-ul Transelectrica, transportatorul naţional de energie.

Astfel, energia hidro aconta la ora 10:14 un procent de 50,09% din electricitatea realizată în ţară, respectiv 3.429 MW. Pe poziţia a doua se afla carbunele, cu 1.809 MW (26,42%), în vreme ce nuclear se realiza doar  688 MW, respectiv 10,05% deoarece la Cernavodă funcţionează acum un singur reactor din cele două, celălalt fiind oprit pentru lucrări de mentenanţă.
Pe locul al patrulea se aflau panourile fotovoltaice (542 MW  - 7,92%), pe hidrocarburi (gaze şi păcură) se realiza un procent 5,13% din producţia naţională (351 MW), iar biomasa aconta 0,64% (44 MW). Fermele eoliene nu numai că nu produceau nimic, ci chiar consumau 17 MW (-0,25%).
 
La ora 17.30, energia hidro asigura în continuare 41,82%, realizând 2.740 MW. Cărbunele şi-a sporit pondere, ajungând la 29,59%, termocentralele pe cărbune asigurând 1.939 MW. Energia nucleară aconta 10,68% din totalul producţiei, însă de data aceasta fermele eoliene au furnizat 475 MW în sistem, adică echivalentul a 7,23%. Pe hidrocarburi se produceau 353 MW, respectiv 5,37%, iar panourile fotovoltaice şi-au redus producţia la 301 MW (4,59%). În fine, biomasa asigura tot 44 MW, ponderea din total fiind de 0,67%.
 
Hidroelectrica este cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din ţară, compania fiind programată să se listeze pe bursă în a doua jumătate a acestui an. Societatea este deocamdată în insolvenţă, având câteva procese de rezolvat pentru a putea ieşi din această procedură.
 
Al doilea producător de energie al ţării, Complexul Energetic Oltenia a consemnat un profit net de 144 de milioane de lei în primul trimestru, dar pe ultimii doi ani a consemnat pierderi totale de 1,6 miliarde de lei. Complexul Energetic Oltenia foloseşte drept combustibil lignitul.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: