Enel: Nu trebuie să privatizaţi tot, dar 10% nu e destul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii străini nu găsesc competiţie pe piaţa locală de producere a energiei electrice, iar acest lucru poate fi îmbunătăţit prin privatizarea unor companii de stat, susţine şeful Enel România, grup care deţine fostele filiale Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

„În producţia de energie, statul român deţine aproape tot. Este bine că FMI a cerut privatizări, pentru că acestea sunt un factor important în atragerea de noi investitori. Pentru întărirea competiţiei, poate fi vorba de  o combinaţie între privatizarea unor active şi listarea altora", a declarat Luca D'Agnese, CEO al Enel România. El a subliniat că nu este nevoie ca Guvernul să vândă toate activele pe care le deţine, pentru că peste tot în Europa statul este acţionar în companiile energetice. Însă listarea unor pachete de 10% din Hidroelectrica şi Nuclear­electrica, cei mai importanţi producători din România, nu va rezolva problema lipsei de competiţie din piaţă.

„Această mutare doar ajută să obţineţi un preţ mai bun data viitoare", consideră oficialul Enel. D'Agnese a mai spus că strategia pe piaţa locală a Enel este să deţină controlul în proiecte noi, mai degrabă decât să preia participaţii minoritare în active deja existente. Enel are în plan construirea a două termocentrale la Galaţi, respectiv Brăila (aceasta din urmă în parteneriat cu E.ON şi Termoelectrica) şi, totodată, este unul din cei doi investitori privaţi care au mai rămas în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Valoarea totală a celor trei proiecte depăşeşte cinci miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite