Elveţia ne dă 2,5 milioane de franci pentru combaterea spălării banilor

Elveţia ne dă 2,5 milioane de franci pentru combaterea spălării banilor

Banii sunt "albiţi" folosind o serie de scheme financiare, pentru a putea fi scoşi la lumină în mod oficial

Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor va primi de la Elveţia fonduri nerambursabile de 2,5 milioane de franci elveţieni pentru achiziţia de soft şi hardware necesar analizei financiare de specialitate, precum şi pentru pregătire profesională.

„Obiectivul general al acestui proiect este să reducă activităţile de spălare a banilor prin întărirea capacităţii de analiză a Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. În acest sens, România a solicitat sprijin pentru achiziţionarea de soft specializat şi hardware pentru analiza informaţiilor financiare, precum şi pentru întărirea capacităţii profesionale a principalilor actori implicaţi în prevenirea spălării banilor“, a declarat Thomas Stauffer, şeful biroului elveţian de contribuţii din România, la evenimentul de semnare a acordului de finanţare.
 
Acordul face parte din programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale, cu o sumă totală aolcată de 181 de milioane de franci elveţieni, din care România a contractat circa 70%, potrivit ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu.
 
„Elveţia este puternic angajată în lupta împotriva corupţiei, precum şi în lupta împotriva ciminalităţii financiare trans-frontaliere, şi a devenit unul dintre actorii de vârf în returnarea activelor ilicite“, a completat Stauffer.
 
Oficialul elveţian a precizat că că Elveţia nu are un acord de colaborare cu România privind evaziunea fiscală. Ioana Petrescu a afirmat că există negocieri în acest moment pe o finanţare de 1,3 milioane de franci elveţieni pentru Agenţia Naţională de Adminitrare Fiscală (ANAF).
 
Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: