Electricienii, specialiştii cel mai bine plătiţi din Europa. Salariile ajung şi la 6.000 de euro

Electricienii, specialiştii cel mai bine plătiţi din Europa. Salariile ajung şi la 6.000 de euro

În timp ce din ce în ce mai mulţi absolvenţi trec pragul studiilor superioare, meseriile tehnice, ce nu necesită astfel de pregătire îndelungată încep să fie din ce în ce mai căutate. Atât în România, cât mai ales în alte state europene, unde veniturile pot fi şi de 4 – 5 ori mai mari decât în ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre cele mai căutate meserii tehnice în ultimii ani este cea de electrician. Iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Electricienii sunt şi bine plătiţi în cele mai multe cazuri, se arată pe site-ul calificare-evaluare.ro, care prezintă „Top 10 ţări din Europa unde electricienii sunt foarte bine plătiţi”.
  
În ţările nordice, precum: Suedia sau Norvegia un electrician începător ajunge la un salariu de peste 2500 de euro, iar un specialist care a urmat în carieră un curs de specializare pe acest post şi are câţiva ani de experienţă poate ajunge în Suedia şi la salariul de 6000 de euro lunar. 
    
În Regatul Unit, un electrician cu 5 ani de experienţă într-o companie de profil sau într-o corporaţie de construcţii poate ajunge cu maximă lejeritate la un salariu de 3700 de lire pe luna. 
  
În Belgia, salariul unui electrician junior poate plecat de la 2500 – 2800 de euro lunar şi poate ajunge chiar şi la 4.000 de euro în cazul unui specialist în domeniu sau în cazul unui electrician cu peste 15 ani de vechime. 
  
Islanda este la fel de binevoitoare cu electricienii. Aceştia de obicei lucrează pe platforme petroliere sau pe vase. Iar un specialist în domeniul electric angajat la o asemenea companie poate ridica la sfârşit de lună un cec de 4000 euro. 
  
În Spania, pe şantierele de construcţii sau în firmele specializate de instalaţii electrice, un electrician junior poate plecă de la un salariu de 1800 de euro, ajungând să câştige chiar şi 2500 – 3000 de euro în cazul în care are peste 5 ani de experienţă. 
  
Italia raportează aproximativ acelaşi nivel de salarizare pentru un electrician. Un specialist cu un curs de calificare urmat în domeniul electric şi cu o diplomă atestata în domeniu poate ajunge la 2800 de euro lunar, fără mari probleme, atunci când caută un loc de muncă la o companie de profil. 
  
Franţa oferă electricienilor chiar şi 3000 de euro, dacă aceştia sunt destul de bine calificaţi şi dacă au experienţă în câmpul muncii. 
  
Turcia este una din ţările care pun preţ pe acest domeniu, însă în care salariile diferă faţă de occident. Aici un electrician bine pregătit şi cu câţiva ani de experienţă poate ajunge la 2500 de euro, în timp ce un junior în domeniu poate plecă acasă la final de luna cu un salariu de 1800 de euro. 
  
Ţările precum Ucraina, Slovacia şi Austria oferă salarii peste medie electricienilor cu experienţă, acestea nedepăşind însă 2000 de euro lunar. Un electrician bun, cu peste 15 ani de experienţă şi cu atestate multiple în domeniu poate ajunge însă să fie plătit cu până la 3000 de euro lunar. 
  
Nici România nu stă extrem de prost la acest domeniu. Un electrician într-o companie mică, cu câţiva ani de experienţă poate ridica un salariu de 500 de euro. Un specialist în domeniu însă, cu studii în domeniu şi cu un certificat de calificare, într-o companie mare poate ajunge şi la 1000 – 1200 de euro lunar. 
  
Un curs de calificare în domeniul electricităţii se poate realiza în jumătate de an, obţinând o diplomă atestată de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. 
  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările