Electric UP – un fiasco total. De ce nu s-au înscris firmele pentru obţinerea a 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electric UP, programul lansat anul trecut prin care firmele puteau accesa fonduri nerambursabile pentru instalarea panourilor fotovoltaice sau a staţiilor de încărcare a maşinilor electrice, s-a dovedit a fi un fiasco total, având în vedere numărul infim de accesări.

Deşi sesiunea de înscrieri în program s-a lansat pe 4 decembrie 2020, la data de 15 ianuarie 2021, erau înscrise doar 59 de companii din toată ţara - mai puţin de 6%. 

Cu toate că Electric Up asigură fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro pentru fiecare aplicant, foarte puţine companii au accesat această finanţare. Surse de pe piaţa de energie verde consideră că lipsa de interes este rezultatul unui ghid de finanţare dificil de respectat şi promovarea insuficientă a programului. 

„Condiţiile pentru accesarea acestor fonduri sunt foarte restrictive. Mai mult, ghidul este destul de greu de înţeles, chiar şi pentru noi care suntem specialişti în domeniu. Din ce ne-am putut da seama până acum, pare adresat, în special, companiilor cu un consum foarte mare de energie. În plus, echipamentele acceptate din ghid au specificaţii extrem de stricte şi greu de respectat. 

Aceste programe ar trebuie să dezvolte piaţa de energie regenerabilă, să atragă cât mai multe persoane juridice care vor să devină prosumatori şi să se renunţe în timp la energia electrică clasică, să crească producţia de energie regenerabilă. De aceea, aceste programe ar trebui scoase pe piaţă cu aceste obiective. 

Pentru acest lucru, aceste proiecte ar trebui realizate astfel încât să fie uşor de accesat, să fie cât mai atractive, pentru a convinge cât mai multe firme să se înscrie, să fie gândite în aşa fel în cât sistemele să fie compatibile pentru a se putea realiza cât mai multe, diverse şi complexe sisteme eficiente şi sustenabile”, au declarat surse avizate pentru „Adevărul”.

Ghidul de finanţare conţine prea multe neconcordanţe

Inclusiv Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PARES) s-a sesizat recent cu privire la programul Electric Up. Într-un apel public către AFM şi Ministerul Mediului şi Energiei, PARES a declarat că Electric Up dezavantajează în mod evident tocmai sectorul HoReCa, cel mai afectat de contextul actual. Dar şi companiile care au un consum de energie mic spre mediu.

Atât instalatorii autorizaţi, cât şi PARES aşteaptă cu mare interes modificarea ghidului de finanţare, clarificarea neconcordanţelor şi o mai bună gestionare a programului.

În ghid se menţionează că dosarul este respins dacă o societate vrea să instaleze doar panouri fotovoltaice sau doar o staţie de încărcare a maşinilor electrice, finanţarea oferindu-se doar dacă firma solicită fonduri pentru amândouă.

Alocare de 477 milioane de lei, pentru circa 1.000 de firme

La finalul anului trecut, Ministerul Economiei a lansat programul Electric UP, prin care şi-a propus să ajute atât microîntreprinderi şi IMM-uri din toate domeniile, cât şi firme din HoReCa să-şi instaleze panouri fotovoltaice sau staţii de încărcare pentru maşinile electrice. 

Pentru program s-a alocat un buget de 477 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane euro, la data publicării programului în Monitorul Oficial) nerambursabili, menit să ajungă la un număr de 1000 de firme. 

”Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp şi cel puţin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile. În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice”, se arată în ghid.

Cheltuieli eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 27kWp şi maximum 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ.

De asemenea, sunt considerate cheltuieli eligibile cele cu achiziţia a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare; cheltuielile cu proiectarea, obţinerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice şi staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului; cheltuieli de consultanţă şi management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Sunt eligibile şi cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare; cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru staţia de reîncărcare; 30% din cheltuielile cu achiziţia acumulatorilor de stocare (maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice), opţional.

Este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă. Cheltuielile aferente branşamentului la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentru finanţarea din program.

Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepţia cheltuielilor cu proiectarea, de consultanţă şi management de proiect contractate începând cu maxim 30 zile anterior înscrierii în program, dovedite cu înscrisurile aferente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite