Eldorado chinezesc riscă să devină un coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii străini se plâng de tratamentul discriminatoriu al autorităţilor. Dorinţa Chinei de a-şi moderniza economia vine deseori în contradicţie cu interesele companiilor străine.

Deşi a fost determinată doar de politica de cenzură a Guvernului de la Beijing, părăsirea pieţei chineze de Google demonstrează tensiunile în creştere dintre capitalul străin şi autorităţi.

Într-o notă transmisă Casei Albe de organizaţii ale investitorilor ce reunesc sute de companii americane, printre care Microsoft, Boeing, Motorala, Caterpillar şi United Technologies, se atrage atenţia asupra „eforturilor sistematice ale Chinei de a crea politici prin care îşi edifică propria industrie pe cheltuiala firmelor din SUA".

Modernizarea industriei

Proiectul programului guvernamental, denumit „inovare naţională", elaborat în scopul modernizării economiei chineze, conţine măsuri protecţioniste evidente, spune directorul Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din Beijing. În plus, modificarea Legii pentru înregistrarea patentelor ar putea impune investitorilor străini obligaţia de a depune în mîinile autorităţilor chineze descrierea amănunţită a tehnologiilor pe care le utilizează. Multinaţionalele „văd cum epoca de aur a oportunităţilor oferite de prezenţa pe piaţa chineză devine un miraj", caracterizează situaţia actuală reprezentantul unei mari companii IT, care a ţinut să rămână anonim.

Expansiune internaţională

Pe de altă parte, expansiunea companiilor chineze este încurajată. Preluarea Volvo de către Gelly pentru 1,8 miliarde de dolari se înscrie în această politică. Însă cele mai mari resurse sunt alocate sectorului energetic.

În 2009, achiziţiile chinezeşti din domeniul energetic au totalizat 32 de miliarde de dolari, cu perspectivă de creştere pentru acest an. PetroChina intenţionează să investească peste 60 de miliarde de dolari în următorul deceniu pentru achiziţii în străinătate, concurând cu Exxon Mobil şi BP în cursa pentru controlul zăcămintelor de petrol şi gaze.

În 2009, compania chineză a făcut achiziţii de şapte miliarde de dolari constând în capacităţi de rafinare şi zăcăminte în Australia, Canada, Singapore şi Asia Centrală. Totuşi, cea mai mare achiziţie din domeniul energetic din 2009 aparţine Exxon care a plătit 30 de miliarde de dolari pentru producătorul de gaze XTO Energy.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite