Efectul de bumerang al politicilor fiscale: 27% dintre marile companii vor face concedieri până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povara fiscală impusă mediului privat, în special în privinţa salarizării, începe să-şi arate efectele. Managerii marilor companii se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri în acest an, 27% anunţând că intenţionează să reducă numărul de personal până la sfârşitul anului.

Pentru companiile din România anul 2018 a început cu o prognoză rezervată asupra perspectivelor de creştere. Între timp evoluţia sentimentului de business pare să se fi degradat şi mai mult în al doilea semestru. Aşa indică rezultatele studiului Evoluţia afacerilor din România 2018, realizat de compania de consultanţă Valoria. 

Studiul are întrebări simple, dar esenţiale cu privire la evoluţia cifrei de afaceri, profitului, investiţiilor, numărului de angajaţi sau evoluţiei salariilor, aşa cum le văd decidenţii companiilor din România. Această cercetare are virtutea comparativităţii între cele două semestre şi este realizată an de an. 

Deoarece cele 632 de firme mari din România cu cifra de afaceri de peste EUR 50 milioane în anul 2017 au realizat 43% din cifra de afaceri totală, 37% din profitul brut total, având 20% din numărul total de angajaţi am făcut o analiză comparativă a răspunsurilor acestei categorii de companii la cercetarea din semestrul unu şi semestrul doi a anului 2018.

Studiul Valoria din a doua parte a anului 2018 are la bază un chestionar la care s-au primit răspunsuri de la 329 de directori executivi. 4% dintre respondenţi provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane EUR, 5% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane EUR, 11% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane EUR, 31% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane EUR şi 49% sub 1 milion de EUR cifră de afaceri. 

Cifre de afaceri în scădere preconizate de 22% dintre companiile mari

Faţă de primul semestrul al anului, doar 14% dintre companiile mari spun că vor avea o creştere de 10%-20% de la 25% în prima parte a anului. La fel şi pe palierul 5%-10% unde procentele scad de la 29% la 14%. Pe palierul 1%-5% procentele cresc de la 21% în primul semestru la 33% în semestrul doi.

Pe de altă parte, la cercetarea din a doua parte anului, 22% dintre companiile mari respondente au spus că se aşteaptă la scăderea cifrei de afaceri în 2018, ceea ce nu se întâmplase la cercetarea din prima parte a anului când nu au existat astfel de răspunsuri. 

23% dintre companiile mari spun că vor obţine profituri mai mici în acest an

Dacă în primul semestru previziunile de creştere a profitului companiilor mari erau mai echilibrat distribuite pe palierele superioare, în semestrul doi este tot mai clară concentrarea creşterii profitului pe palierul 5%-10%. Astfel 40% dintre companiile mari, faţă de 21% cu şase luni în urmă, preconizează o creştere a profitului în acest interval.

De asemenea, 17% dintre companiile mari spun că vor avea o creştere a profitului de 1%-5%, faţă de 27% anterior. Cât despre companiile mari al căror profit stagnează, acest procent creşte de la 7% în prima parte a anului la 14% în semestrul doi. Există şi aici un procent de 23% dintre companiile respondente care previzionează acum evoluţii negative ale profitului lor în 2018, faţă de numai 8% în prima parte a anului. 

41% dintre companiile mari au redus nivelul învestiţiilor iniţial preconizate

Prin comparaţie cu semestrul unu, se observă o concentrarea a investiţiilor pe palierele mici de creştere ceea ce indică precauţia companiilor mari cu privire la planul de investiţii. Astfel, dacă la cercetarea din prima parte a anului 41% dintre companii anunţau intenţii de mărire a investiţiilor cu peste 20%, în a doua parte a anului nu mai avem astfel de răspunsuri. Dimpotrivă, creşte procentul companiilor mari care spun că au crescut investiţiile cu 1%-5% de la 35% la 55%, şi al celor care spun că au crescut investiţiile cu 5%-10% de la 16% la 31%. 

Numărul de angajaţi şi salariile au o creştere temperată sau stagnează

Spre deosebire de primul semestru, când 16% dintre companiile mari estimau creşteri ale numărului de angajaţi pe palierul 10%-20%, acum numai 7% spun acest lucru.

Astfel în semestrul doi creşterea estimată a personalului angajat se diminuează şi chiar indică un uşor trend negativ, deoarece numărul companiilor mari care spun că vor reduce numărul angajaţilor cu 1%-5%, trece de la 15% la 27%.
Faţă de primul semestru, companiile mari estimează o temperare a creşterii salariilor pe toate palierele. Numai 31% dintre firmele mari spun că vor creşte salariile cu 5%-10% în acest an, faţă de 41% cu şase luni înainte. 

„Combustibilul necesar pentru funcţionarea oricărui business, încrederea în viitorul evoluţiei afacerilor este la cote scăzute în companiile mari din România. Dacă nu-l alimentăm prin măsuri economice înţelepte şi la timp, rămânem în pană. Rezultatele studiului de faţă aprind la bord lumina roşie a nivelului de încredere foarte scăzut pentru cei care iau decizii.

Valorificarea creşterii la nivel microeconomic se realizează pe un fond de stabilitate instituţională şi predictibilitate la nivel macroeconomic. Şansa de a recupera decalajele de competitivitate economică faţă de media UE va fi posibilă prin leadership responsabil şi competent”, consideră Constantin Măgdălina, autorul studiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite