Efectele perverse ale creşterii salariilor din construcţii: „Actualizăm costurile, scuipăm în sân, zicem o rugăciune şi tot nu vine nimeni la licitaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
autostrada lugoj deva nod rutier ilia daniel guta adevarul

Creşterea salariului minim din construcţii are şi efecte negative, prin creşterea costurilor. Şi deşi instituţiile actualizează sumele alocate investiţiilor, creşterea tot nu este suficient de atractivă, astfel că nicio firmă nu se mai prezintă la licitaţii, mărturiseşte un consilier judeţean.

Romeo Vatră, liderul consilierilor judeţeni liberali din Consiliul Judeţean Iaşi, a dat un exemplu, pe Facebook, cu privire la impactul asupra vieţii noastre a intervenţionismului statului în economie.

„Se ia o măsură prin ordonanţă de urgenţă în favoarea angajaţilor din construcţii de creştere a salariului minim la 3.000 RON. Acest lucru duce automat la creşterea costurilor, a tuturor devizelor”, susţine el.

Potrivit consilierului judeţean, de câteva luni încoace, Consiliul Judeţean Iaşi are ca preocupare actualizarea indicatorilor financiari la toate investiţiile de reabilitare şi reparare a drumurilor judeţene, deoarece nu se mai prezintă nimeni la licitaţie, sumele prevăzute iniţial fiind sub pragul de profitabilitate.

„Aceste demersuri de actualizare durează, se majorează suma 10-20% într-o lună, se face licitaţie, nu vine nimeni. La următoarea şedinţă de CJ mai facem o actualizare în plus cu 10-20%, se mai face o licitaţie, mai trece o lună, scuipăm în sân, zicem o rugăciune, sperând că va fi creşterea suficient de atractivă, şi uite aşa se pierd luni întregi, iar unele sume au fost actualizate şi cu 100%”, mai povesteşte consilierul.

El mai trece în revistă o serie de efecte negative ale creşterii salariului minim în construcţie, printre care:

1. Întârzierea realizării investiţiilor publice

2. Costuri mărite între 20% şi 100%, efort bugetar suplimentar

3. Nu mai poţi prognoza valoarea unei investiţii pe baza actualelor normative

4. Creşterea în lanţ a preţului celorlalte materiale de producţie

5. Efect inflaţionist.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut Ordonanţa 114, prin care a stabilit că salariul minim brut în construcţii este de la data de 1 ianuarie 2019 în sumă de 3.000 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite