Edward Chow, la Bucharest Forum: Problemele cu gazele vor continua încă trei ani. Rusia joacă puternic o mână slabă, iar Europa joacă prost cărţi bune

Edward Chow, la Bucharest Forum: Problemele cu gazele vor continua încă trei ani. Rusia joacă puternic o mână slabă, iar Europa joacă prost cărţi bune

Edward Chow, partener în cadrul centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), a declarat că Rusia încearcă să înlocuiască exporturile de gaze către Europa cu cele către China, dar va mai trece timp până acest lucru va fi posibil, iar cantitatea destinată Chinei este mult mai mică comparative cu cea livrată Europei FOTO desmogblog.com

Edward Chow, partener în cadrul centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), a declarat la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România, că Rusia joacă puternic o mână slabă, iar Europa joacă prost cărţi bune, adăugând că problema alimentării cu gaze a Ucrainei va continua şi în următorii trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este datoria oricărui monopol să extragă o rentă cât mai mare din activităţile sale. La fel, şi să-şi păstreze cota de piaţă. Gazoductul Nord Stream nu ar fi putut fi posibil fără companii germane şi olandeze (E.ON, BASF şi Gasunie - n.r). South Stream nu ar fi posibil, dacă este posibil, fără companii italiene, germane şi franceze (Eni, Wintershall şi EdF - n.r.). Petrolul şi gazele reprezintă 70% din exporturile Rusiei şi 50% din buget, şi totul merge în Europa. UE importă 30% din petrolul şi gazele consumate din Rusia. Din punctul meu de vedere, Rusia joacă puternic o mână slabă, iar Europa joacă prost cărţi bune“, a explicat Chow. 
 
Expertul a adăugat că este ironic să li se ceară Statelor Unite ale Americii să accelereze exporturile de gaze lichefiate către Europa, în condiţiile în care Europa nu îşi dezvoltă propriile resurse. 
 
„Perspectiva gazelor de şist a fost întârziată în România, Bulgaria are o interdicţie, în Germania există o interdicţie de facto pentru gazele de şist, deşi această se poate schimbă, iar Franţa are o altă interdicţie“, a spuns oficialul CSIS.
 
El a mai spus că Rusia încearcă să înlocuiască exporturile de gaze către Europa cu cele către China, dar va mai trece timp până acest lucru va fi posibil, iar cantitatea destinată Chinei este mult mai mică comparative cu cea livrată Europei. 
 
„În luna mai am văzut o disperare a lui Putin în China: gazul va ajunge la destinaţie abia peste trei-patru ani, iar 38 de miliarde de metri cubi nu înlocuiesc 160 de miliarde de metri cubi livraţi în Europa. Problemele cu alimentarea de gaze vor persista în Ucraina, nu este doar de această iarnă, ci şi de următorii trei ani“, a arătat Chow.
 
Acesta a susţinut că nu înţelege de ce Comisia Europeană nu a acuzat oficial Gazprom în investigaţia antitrust.
 
„Este greu de imaginat că în SUA acest lucru s-ar fi întâmplat, să se amâne o investigaţie juridică doar pentru că momentul politic nu este bun. În plus, este o problema şi de ce UE nu-şi aplică propriile politici energetice“, a completat Chow. 
 

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările