Economist, despre gaura din buget: Dacă n-ar fi atât de neagră, mai că ar merita să „ne râdem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a negat joi, după conferinţa susţinută de actualul ministru de resort, Florin Cîţu, că ar exista vreo gaură în bugetul României FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a negat joi, după conferinţa susţinută de actualul ministru de resort, Florin Cîţu, că ar exista vreo gaură în bugetul României FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Argumentele aduse de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a demonstra că, de fapt, n-ar exista o gaură în bugetul României, sunt demontate bucăţică cu bucăţică de unul dintre cei mai cunoscuţi economişti din ţara noastră.

„Şmecheria cu "realizat" versus "estimat". O poveste de adormit fraierii...

Zilele astea dezbaterea s-a mutat pe găuri. Negre. În buget. Ba că e gaură, ba că e deal.

Energie multă... Argumente, manipulări, tabele, grafice. De gâgă. Clar e cu gaură că e deficit. Clar e structurală că nu e doar pe venituri fiscale şi e cu cheltuieli "fixe". De arierate ce să mai vorbim.

Argumentele sunt însă delicioase. Simpatice foc. De n-ar fi gaura atât de neagră mai că ar merita să "ne râdem".

Argumentul ultim te dă pe spate: diferenţa dintre venitul realizat şi cheltuiala realizată e cam egală. Adică, nici nu s-au încasat venituri cât s-a proiectat (sigur, pe o creştere cu 2% mai mare, irealistă) şi nici cheltuieli nu s-au făcut.

Gaura există însă. Din simplu motiv că veniturile realizate vor fi clar mai mici faţă de cele proiectate în proporţie mult mai mare de cât de mari vor fi cheltuielile realizate (care se vor apropia semnificativ de alea proiectate). Cheltuielile sunt certe (majoritatea fiind salarii şi pensii) în timp ce veniturile nu prea (mai ales că au plecat de la un PIB fantasmagoric). Ca să nu mai vorbesc că cheltuielile realizate sunt mai mici faţă de alea proiectate la 9 luni din cauza arieratelor (cheltuieli publice amânate la plată).

Deci... Gaura este şi e neagră! Depinde din ce parte a găurii te uiţi la ea...”, scrie profesorul de economie Cristian Păun, pe pagina sa de Facebook.

Imagine indisponibilă

Calculele sunt făcute ulterior declaraţilor contradictorii dintre actualul ministru de Finanţe şi fostul ministru de Finanţe, Florin Cîţu arătând că deficitul bugetar real al României este dublu faţă de cel dat publicităţii de MFP, în timp ce Eugen Teodorovici a încercat să demonstreze că de fapt nu este nicio gaură la buget.

Ministrul Forin Cîţu a spus că bugetul, bazat pe o creştere economică de 5,5% în acest an este nerealist şi că deficitul bugetar va fi de peste 4%, faţă de sub 3% cât şi-a asumat România în faţa UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite