Economist: Ne apropiem de recesiune. Numai printr-o minune putem avea un deficit bugetar de 3%, în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru FOTO Mediafax

Deficitul bugetar al ţării noastre va depăşi probabil pragul de 3% în 2019, iar în cazul în care politicile economice nu sunt modificate, probabil se va ajunge la 4% la finalul anului, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe, scrie bursa.ro.

Potrivit sursei citate, Ionuţ Dumitru a spus: „Creşterea economică încetineşte şi credem că în a doua parte a lui 2019 încetinirea va fi destul de evidentă, mai ales că, se pare că anul acesta nici agricultura nu ne ajută. Pentru 2019 încă avem o estimare de creştere economică de 3,5%, care este destul de conservatoare şi o vom ajusta puţin, poate la 4%. Dar, încetinirea este evidentă, iar pentru anul viitor avem o creştere economică prognozată de 3%, pe care o vom menţine”.

Economistul a estimat că, în ceea ce priveşte ciclul economic, ne aflăm deja în zona de decelerare.

„Începând cu anii 2016 - 2017, am fost în faza de expansiune. Acum, am intrat în zona de decelerare şi încet, dar sigur, pe finalul ciclului electoral, începutul perioadei post-electorale, ne apropiem de zona recesiunii. Noi ne aşteptăm ca, la finalul lui 2020 şi mai degrabă începutul lui 2021, când deciziile de ajustare a bugetului vor deveni inevitabile, să se consemneze şi o performanţă economică mai slabă, ceea ce în ciclul economic va însemna şi recesiune”, a spus Ionuţ Dumitru.

Conform economistului, dezechilibrele se adâncesc, iar bugetul ridică îngrijorări serioase. Ionuţ Dumitru a precizat: „După şase - şapte luni avem o execuţie bugetară mai mult decât îngrijorătoare. Dacă analizăm ceea ce avem în momentul de faţă, suntem mai degrabă aproape de 4%, deficit bugetar. Aş spune că numai o minune ne poate salva să rămânem la 3% în acest an, iar cum minunile se întâmplă rar, probabil vom depăşi acest nivel. Într-un scenariu în care politicile economice nu vor fi modificate, vedem un deficit care se duce spre 4%, la finalul anului”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite