Economia SUA tocmai a dat FED-ului două motive pentru a-şi reîncărca bazooka

Scăderea inflaţiei şi creştere numărului de cereri noi de intrare în şomaj sunt două dintre motivele pentru care Rezerva Federală a SUA ar putea trece mai repede decât era de aşteptat la QE3.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scăderea inflaţiei în luna mai, până la nivelul de 1,7% an pe an, şi creşterea numărului de noi cereri de intrare în şomaj până la 386.000 la finele ultimei săptămâni din luna mai, amplifică temerile cu privire la sustenabilitatea creşterii economiei americane, ceea ce ar putea determina o nouă rundă de relaxare cantitativă (QE) din partea Rezervei Federale.

Vezi pe Forbes.ro cum îţi poţi proteja investiţiile în cazul ieşirii Greciei din zona euro

Oficialii FED au declarat că iau în calcul utilizarea tuturor instrumentelor pe care le au la îndemână pentru a răspunde unei eventuale încetiniri a ritmului creşterii economice, în cazul în care inflaţia va intra sub nivelul de 2%, sau dacă numărul de angajaţi va începe să scadă.

Cifrele venite astăzi, pentru luna mai, arată că ambele condiţii care ar putea justifica o intervenţie a FED, deci un QE3, sunt îndeplinite.

Citeşte pe Forbes.ro ce câştigă economia românească de pe urma deprecierii monedei naţionale

Astfel, numărul de cereri noi de intrare în şomaj se menţine peste pragul de 350.000, ceea ce semnifică faptul că economia SUA are probleme tot mai serioase. Mai îngrijorător fiind faptul că indicatorul se situează pe un trend crescător.

În acelaşi timp, inflaţia a scăzut semnificativ sub pragul de 2%, înregistrând o scădere semnificativă de la nivelul de 2,3% în aprilie la 1,7% în mai. Un element extrem de important în condiţiile în care nu doar odată FED-ul a declarat că este cu mult mai îngrijorat de deflaţie decât de inflaţie.

Şi aceste evoluţii se suprapun peste fenomentul de amplificare a crizei în Europa, care a devenit unul dintre principalele riscuri pentru economia SUA, pe care oficialii americani le iau în calcul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările