România, tigrul Europei: economia a crescut cu 3,8% în primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans din UE

România, tigrul Europei: economia a crescut cu 3,8% în primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans din UE

Economia României a crescut cu 3,8% în primul trimestru din 2014 FOTO SHUTTERSTOCK

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru al acestui an cu 3,8%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor de timp "semnal" transmise de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, România a înregistrat cel mai puternic avans al PIB din rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faţă de ultimul trimestru din 2013, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,1% în termeni reali. 

"Conform primelor estimări, produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier", a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Datele reprezintă "estimările semnal" ale Statisticii, care oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru primul trimestru va fi anunţată la 6 iunie.
 
"Bineînţeles, acestea sunt date semnal şi va trebui să aşteptăm şi datele finale, dar eu zic că este un semnal foarte bun, care arată că politicile pe care le-am avut până acum au fost foarte bune, sper să continuăm această creştere economică şi să continuăm măsuri care să promoveze mediul de afaceri", a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la seminarul organizat la Banca Naţională a României. 
 
Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%.
 
Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, peste nivelul anului trecut, de 3,5%.
 
Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a
Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.
 
Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an şi pentru anul viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013, dar va menţine o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor.
 
Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.
 
România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE), în timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arată date publicate de Eurostat.
 
Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, şi Marea Britanie, cu 3,1%.
 
Cele mai mari rate de contracţie a fost consemnate în Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, şi Grecia, de 1,1%.
 
Dintre cele 28 de state membre UE, 15 au consemnat o evoluţie anuală pozitivă a PIB în primul trimestru, şase au raportat contracţie, în timp ce Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia nu au transmis date către Eurostat. În zona euro, PIB a avansat cu 0,9%.
 

Mai puteţi citi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările