Eco-vignete în loc de timbru de mediu. Cum vor fi taxate maşinile în funcţie de cât poluează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timbrul de mediu

Maşinile vor avea lipite pe parbriz abţibilde colorate, sub formă de eco-vignete, prin care vor fi diferenţiate în funcţie de cât poluează. Acesta este planul Ministerului Mediului de a înlocui timbrul de mediu, plan care va fi trecut prin Ordonanţă de Urgenţă la finalul acestei luni, scrie Business Magazin.

Eco-vignetele vor fi diferenţiate în funcţie de norma de poluare a motorului, iar ele vor fi lipite pe parbrizul tuturor autoturismelor înmatriculate în România. Noile reglementări ar urma să fie adoptate de Guvern, la finalul lunii martie, prin Ordonanţă de Urgenţă, conform sursei citate.

Astfel, şoferii vor trebui să îşi ducă maşinile în service-urile un se face Inspecţia Tehnică Periodică (ITP), care vor fi obligate să lipească pe parbrizul autoturismului stickerul conform normei de poluare din talonul autovehiculului.

Vor fi, aşadar, cel puţin şapte tipuri de stickere, fiecare cu o culoare diferită, pentru motorizările Non-euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Eco/Hibrid, pentru maşinile electrice şi hibrid. Şoferii vor fi obligaţi şi să achite contravaloarea acestui sticker, ce însumează 3 lei, dar şi manopera, în jur de 1-2 lei, în funcţie de cum hotărăşte fiecare staţie ITP.

Şoferii vor avea acces în diferite zone ale marilor oraşe doar pe baza acestui sticker, scria anterior Profit.ro. Ei vor putea fi obligaţi, astfel, să plătească o taxă sau un abonament către administraţia locală prin care să le fie permis accesul în zonă, taxă stabilită în funcţie de norma de poluare a maşinii, respectiv pe baza stickerului. Dacă nu plătesc, există riscul să fie amendaţi.

„Confirmăm că este în lucru introducerea unei taxe de intrare în oraşe mari. Pentru România, este în lucru introducerea, în locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare în marile oraşe, care presupune o plată în funcţie de noxe şi de combustibil, plus un sticker, cu o anumită culoare, pe anumite zone ale unui oraş. Astfel, pentru ca un şofer să poată intra cu o maşină poluantă în centrul oraşului, de exemplu, el va trebui să plătească o anumită taxă şi va primi în schimb un anumit sticker cu o culoare care îi va permite accesul. Din acest moment este în lucru şi o «zonare» a Bucureştiului”, au declarat surse pentru Profit.ro.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a confirrmat că grupul de lucru format la ministerul pe care îl conduce s-a inspirat în elaborarea înlocuirii timbrului de mediu din sistemele unor oraşe precum Budapesta, Londra sau Milano, care permit accesul autovehiculelor în centrul acestor oraşe prin plata unei taxe.

Constantin a confirmat însă că ministerul nu vrea să propună o nouă “taxare suplimentară şi general valabilă”.

Eliminarea timbrului de mediu a generat o creştere considerabilă a numărului de programări în această perioadă pentru eliberarea actelor necesare înmatriculării maşinilor second-hand, cumpărate din străinătate.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite