Extremele producţiei industriale: extracţia de cărbune a scăzut cu 32%, fabricarea de echipamente electrice a crescut cu 17%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de cărbune a scăzut cel mai mult în primnele şase luni din acest an
Producţia de cărbune a scăzut cel mai mult în primnele şase luni din acest an

Producţia industrială a crescut în medie, în primul semestru, cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de evoluţia industriei prelucrătoare şi a celei extractive, potrivit datelor INS. Cel mai mult a crescut producţia de echipamente (+17%) şi cel mai mult a scăzut extracţia cărbunelui (-32%).

Producţia din industria prelucrătoare a înregistrat în primele şase luni un avans, ca serie brută, de 7,5%, iar cea extractivă de 6,2%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6%, se arată într-un comunicat transmis vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria energetică, scăderi pe toată lina

"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (11,8%), industria bunurilor de capital (10,7%), industria bunurilor intermediare (6,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (3,3%). Industria energetică a scăzut cu 5,5%", se menţionează în comunicat.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul producţiei s-a bazat pe creşterea din industria prelucrătoare cu 8,3% şi industria extractivă cu 5,3%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,4%.

Au fost consemnate creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,9%), a bunurilor de capital (12,3%), cea a bunurilor intermediare (4,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (3,3%), însă industria energetică a înregistrat o scădere de 5,1%.

În iunie, producţia industrială a crescut faţă de mai cu 0,7% ca serie brută şi cu 5,7% ca serie ajustată. Comparativ cu iunie 2012, creşterea a fost de 5% ca serie brută şi 7,6% ca serie ajustată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite