„E timpul să ne purtăm singuri de grijă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul american Mike Dooley susţine că nu trebuie să ne mai bazăm pe nicio instituţie.

Momentele financiare dificile prin care trece acum întreaga lume vor aduce cu ele o schimbare radicală a mentalităţii umane, crede Mike Dooley, profesor şi scriitor american, declarat „best-selling author" de către publicaţia „The New York Times". El a venit la Bucureşti pentru câteva zile, pentru a participa la o conferinţă pe această temă. Ne-am întâlnit cu Dooley în lobby-ul hotelului unde a fost cazat la Bucureşti. Îmbrăcat în blugi şi purtând o şapcă de sportiv, ne-a întâmpinat cu o dezinvoltură specifică americanilor, care pe noi, est-europenii, încă ne frapează.

Primele cuvinte se referă, evident, la cel mai fierbinte subiect: situaţia Greciei. „Această criză din Grecia care se adânceşte este oglinda a ceea ce se va întâmpla anul viitor: anul viitor va însemna trezirea noastră ca civilizaţie, la responsabilităţile noastre. Prea mult timp am stat cu capul în nisip, toată lumea a făcut asta, fără să-şi asume consecinţele acţiunilor lor sau a faptului că nu au luat atitudine. Acum este ziua plăţii", spune Dooley.

Încă zece ani până la „era de aur"

El a accentuat faptul că am ajuns atât de rău încât, dacă nu luăm deciziile corecte - nu doar grecii, ci fiecare persoană din lume - potenţialul de haos este uriaş. „Premisa mea pentru tot ceea ce predau este că, literalmente, gândurile noastre se transformă în lucruri, devin palpabile. Dacă există tensiune în mintea noastră, există şi rezistenţă, care duce la furtuni de tot felul, oricât de ciudat ar suna.

Potenţialul pentru haos este mare", a arătat el. Dar vestea cea bună este că, în aceste vremuri, oamenii încep să devină conştienţi de puterea pe care o au. „Deşi tranziţia poate fi dificilă, nu există niciun obstacol, deci e clar că acolo vom ajunge. Aceasta va aduce după sine o perioadă de prosperitate, o perioadă de aur care este chiar după colţ. Poate dura o decadă până ajungem acolo, dar cu siguranţă aceasta se va întâmpla", susţine Dooley. Ce trebuie să facem pentru asta? Trebuie să încetăm să ne mai gândim la noi ca la nişte victime ale societăţii, ale politicienilor. Trebuie să nu ne mai considerăm vulnerabili.

„Mesajul meu cel mai important, deşi ar putea părea ciudat într-o ţară ex-comunistă, se referă la importanţa şi puterea fiecăruia, care a fost neglijată pentru prea mult timp în trecut în numele maselor. Dar când fiecare dintre noi este respectat şi este puternic, atunci şi poporul este la fel", a punctat Dooley.

Nu trebuie să găsim alţi lideri

Întrebat care sunt cele mai importante instituţii în aceste momente, Dooley a răspuns tăios că timpul instituţiilor s-a terminat.
„Începe o eră a individului. Este vorba despre individul care nu mai acordă putere niciunei organizaţii, niciunei instituţii, niciunei companii. Toţi ar trebui să ştie că soluţia transformării lor stă doar în ei înşişi şi asta nu o poate face nicio instituţie, niciun patron, nicio asigurare socială, niciun guvern", a accentuat el.

Dooley a exemplificat prin frământările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, unde oamenii au respins instituţiile şi liderii lor pe care până de curând îi ţineau pe un piedestal. „În etapa următoare, ei vor trebui să realizeze că nu este o problemă de găsire a unui nou lider, ci de a te conduce pe tine însuţi", a conchis Dooley.

"Începe o eră a individului care nu mai acordă putere niciunei organizaţii, niciunei instituţii, niciunei companii.''
Mike Dooley scriitor

De la faliment la o viaţă „de basm"

Mike Dooley (51 de ani) a fost consultant financiar al PricewaterhouseCoopers (PwC) timp de şase ani, apoi a devenit antreprenor şi a înfiinţat Adventurers Club Online, care are peste 350.000 membri în 189 de ţări. De 11 ani susţine cursuri unde vin toate categoriile de oameni, de la şomeri la manageri de mari companii. Cărţile sale i-au determinat pe editorii de la „The New York Times" să-l numească „best-selling author".

Dooley a povestit că, după ce s-a retras din funcţia de la PwC, a condus o afacere de familie, un magazin de haine, care a dat faliment. Atunci, Dooley, la 39 de ani, a schimbat macazul şi şi-a format o comunitate pe internet. Acum este la al treilea turneu mondial, iar cărţile sale au fost traduse în 25 de limbi. „În urmă cu 11 ani nu aveam niciun reper, iar acum viaţa mea este ca un basm, pentru că am aplicat ceea ce acum îi învăţ pe alţii", spune el.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite