E ger şi nu mai avem gaze, iar Guvernul se face că plouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de gaze al ţării a ajuns la un nivel-record, presiunea în Bucureşti este sub cotele de avarie, importurile sunt de trei ori mai mari, dar Guvernul susţine în continuare că nu sunt probleme.

Gerul care durează deja de mai bine de o săptămână dă serioase bătăi de cap sistemului energetic. Consumul la nivel naţional a ajuns la un record istoric, depăşind 70 de milioane de metri cubi pe zi, cu 30% mai mult faţă de un consum normal într-o zi obişnuită de iarnă.

După ce duminică au fost deconectaţi marii consumatori de gaze, respectiv combinatele de îngrăşăminte chimice, ieri au apărut primele probleme în alimentarea populaţiei: locuitorii din centrul Capitalei nu au avut presiune la gaze.

Însă Ministerul Economiei refuză să recunoască dimensiunea problemei, se încăpăţânează să spună că nu există condiţiile necesare pentru a fi instituită situaţia de urgenţă şi, mai mult, ascunde anumite aspecte importante.

De exemplu, ieri, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, a afirmat că, în aceste zile, consumul a crescut cu 20%, însă a dat drept reper ziua de 16 ianuarie, când consumul oricum era mai mare decât normal.

De ce sunt probleme în Bucureşti

Stafie a susţinut că nu există probleme în sistem, deşi apăruseră deja cazuri în Capitală unde presiunea era sub cotele de avarie, cazuri pe care oficialul le-a numit „întreruperi accidentale".

„Începând cu data de 30 ianuarie, ora 17.00, Distrigaz Sud Reţele a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz, în special în zona Capitalei. Având în vedere parametrii înregistraţi în această dimineaţă (marţi - n.r.) în sistemul de distribuţie, Distrigaz Sud Reţele a notificat toţi furnizorii şi clienţii privind situaţia existentă şi a solicitat luarea tuturor măsurilor necesare pentru echilibrarea sistemului de transport", spun oficialii GDF Suez.

Problemele din zona Capitalei erau cunoscute încă din toamnă, când, în noiembrie, presiunea a scăzut foarte mult din cauza dezechilibrelor din sistemul de gaze. Furnizorii s-au înghesuit să importe prin conducta Szeged-Arad, unde gazele erau mai ieftine decât cele care veneau direct de la ruşi pe la Isaccea. În plus, centrala pe gaze a Petrom era atunci în teste şi consuma o cantitate uriaşă de resurse din depozitul de unde este alimentată Capitala.

Importuri de trei ori mai mari

O altă problemă este nivelul uriaş al importurilor: 20 de milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decât normal. La nivelul GDF Suez, importurile reprezintă exact jumătate din consum: 11 milioane de metri cubi pe zi. Reamintim că gazele ruseşti costă circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mult faţă de gazele autohtone.

În plus, Stafie susţine că nu este cazul să fie instituită situaţia de urgenţă, deşi ultima dată când s-a recurs la această măsură, în ianuarie 2010, consumul era de doar 63 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 70 de milioane de metri cubi, cum este acum.

Totuşi, chiar dacă nu vor să recunoască, autorităţile au început să ia măsuri specifice situaţiei de urgenţă, adică au deconectat marii consumatori şi au suplimentat importurile.

Singura diferenţă este că, acum doi ani, Electrocentrale Bucureşti a fost transferată de la consumul de gaze pe cel de păcură, însă costurile au fost atunci cu 30% mai mari în perioada în care centrala a consumat păcură. Electrocentrale Bucureşti asigură căldura şi apa caldă în Capitală şi în Constanţa, în zonele unde sunt concentraţi 40% din consumatorii de energie termică din ţară.

De ce nu este instituită situaţia de urgenţă

Autorităţile nu pot însă decreta situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze pentru că Guvernul nu are un plan în acest sens.

"Adevărul" a relatat, în ediţia de ieri, faptul că planul pentru situaţii de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei nu a mai apucat să fie aprobat de Guvern, fiind înţepenit pe lanţul interministerial de avizare la Ministerul Justiţiei.

Marii consumatori, deconectaţi pentru a proteja Capitala

Că există probleme cu presiunea gazelor în Capitală se ştia încă de duminică. Atunci Transgaz a început să limiteze alimentarea cu gaze a combinatelor chimice Amonil Slobozia şi DonauChem Turnu Măgurele, din grupul InterAgro.

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul companiei, a declarat, pentru "Adevărul", că Transgaz nu are nicio bază legală pentru a-i întrerupe livrările, întrucât InterAgro nu a mai optat pentru statutul de consumator întreruptibil. Mai mult, cum planul pentru situaţii de urgenţă nu a fost aprobat de Guvern, Transgaz nu are absolut niciun cadrul legal pentru a face asta.

"Deja am vorbit cu avocaţii pentru a da statul în judecată. Avem pierderi de 4 milioane de dolari pe zi pentru că ne-au sistat livrările de gaze. În plus, nu ne-au dat nimic în scris, doar telefonic ne-au anunţat încă de duminică seara că ne vor opri gazele şi că este pentru scurt timp, dar iată că situaţia se prelungeşte", a spus Niculae.

"Furnizorii de gaze ne-au notificat faptul că până cel mai devreme în 10 februarie nu ne pot relua livările, pentru că nu mai există presiune pe conductele Transgaz", a adăugat Niculae.

El a mai spus că, pentru luna februarie, consumatorii industriali vor trebui să importe 55% din necesarul de consum, situaţie fără precedent în sistemul energetic românesc.

Gerul continuă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu valabilă până vineri, 3 februarie, potrivit căreia temperaturile vor scădea foarte mult. În plus, meteorologii au anunţat că, de joi, ninsorile vor cuprinde din nou toată ţara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite