DW: Câţi bani primesc românii care muncesc în abatoarele din Germania. „Sunt la cheremul angajatorului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din diverse motive, angajaţilor li se scad bani din salariu
Din diverse motive, angajaţilor li se scad bani din salariu

Aproape jumătate dintre angajaţii abatoarelor din Germania provin din ţări precum România, Bulgaria şi Polonia, scrie Deutsche Welle, relatând modul de recrutare şi salariile pe care le primesc aceştia.

„Potrivit estimărilor sindicatelor, 80 la sută dintre muncitori sunt subcontractori. Firmele de intermediere recrutează lucrători de obicei în România şi Bulgaria, pe care îi aduc în Germania, cu contracte pe termen limitat, care nu le oferă prea multe drepturi. Adesea, aceştia lucrează şi seara, noaptea şi în weekend”, scrie dw.com.

Oficial, ei primesc salariul minim pe economie, introdus în 2014 în industria cărnii – în ziua de azi, 9,35 de euro pe oră. Sindicatele şi alte organizaţii atrag însă atenţia că muncitorii nu primesc decât rar salariul minim. 

Din diverse motive, li se scad bani de la salariu: "Din cauza unei contabilizări intransparente a orelor de muncă, a costurilor neclare pentru cazare, transport şi materiale, mulţi se simt păcăliţi", spune Armin Wiese, care conduce un sindicat german care se ocupă de domeniul mâncării şi al gastronomiei. 

"În Germania, pe care o percepeau ca pe un stat cu un sistem social corect, muncitorii (din străinătate, n.r.) au sentimentul că sunt la cheremul bunului-plac al angajatorului." 

Sfârşitul contractelor prin firme de intermediere

Datorită firmelor de intermediere prin care se încheie contractele, companiile germane de prelucrare a cărnii nu sunt nevoite să preia responsabilitatea pentru condiţiile de trai ale muncitorilor. Aceştia sunt cazaţi adesea în spaţii mizere, în locuinţe în care mai multe persoane dorm în aceeaşi cameră. 

Guvernul german vrea să facă ordine în această industrie şi să interzică contractele prin firme de intermediere, pentru a le obliga pe companiile germane să preia responsabilitatea pentru aceşti muncitori străini. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de parlamentul german, contractele prin firme de intermediere vor fi interzise din ianuarie 2021. În plus, s-ar impune amenzi de 30.000 de euro pentru firmele care îi obligă pe muncitori să lucreze mai mult decât maxim 10 ore pe zi. Armin Wiese consideră că astfel de măsuri ar fi un pas în direcţia corectă. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite