Dubaiul îşi finanţează companiile falimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii imobiliari riscă intrarea în incapacitate de plată. Dubaiul va sprijini restructurarea datoriilor companiei Dubai World cu 9,5 miliarde de dolari şi negociază cu creditorii reeşalonarea plăţilor.

Finanţarea din surse guvernamentale a ajuns la 20 de miliarde de dolari, după ce în luna noiembrie a anului trecut, Dubai World anunţase suspendarea plăţilor până în mai 2010. Comunicatul a provocat prăbuşirea pieţei locale de capital şi a condus la dublarea asigurărilor pentru riscul de intrare în incapacitate de plată a Dubaiului.

„Sprijinul financiar demonstrează dorinţa noastră pentru găsirea unei soluţii corecte şi echitabile pentru toţi deţinătorii de tiluri de valoare emise de Dubai World şi vine în interesul general al economiei", a declarat Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, preşedintele Fondului pentru Sprijin Financiar din Dubai. Instituţia a fost înfiinţată în iulie 2009 pentru susţinerea companiilor aflate în dificultate.

Bursa creşte

Fondurile provin din resurse proprii ale guvernului din Dubai şi dintr-un împrumut de 5,7 miliarde de dolari promis anterior de executivul din Abu Dhabi, se precizează în comunicatul oficial. Dubai World negociază reeşalonarea unor datorii de 23,5 miliarde de dolari cu creditorii săi.
Principalul indice al Bursei din Dubai a urcat cu 3,5%, cel mai înalt nivel de la începutul acestui an. Acţiunile Emaar Properties, dezvoltatorul celui mai înalt zgârie-nori din lume, au câştigat 7%, iar cele ale celei mai mari bănci din Emiratele Arabe Unite (EAU), după valoarea activelor, Emirates NBD, au atins valoarea maximă din ultimele trei luni.

Ajutor de la Abu Dhabi

Dubaiul va acorda Dubai World 1,5 miliarde de dolari pentru finanţarea proiectelor aflate în curs de execuţie şi va converti datorii de 8,9 miliarde de dolari în obligaţiuni. Companiei Nakheel îi vor reveni opt miliarde de dolari şi îi vor fi restructurate datorii de 1,2 miliarde de dolari. „Anunţul guvernamental risipeşte neîncrederea investitorilor privind capacitatea dezvoltatorilor imobiliari să-şi achite ratele împrumuturilor", a declarat Akram Annous, directorul fondului de investiţii Al Mal Capital din Dubai.

Dubai, al doilea stat din cele şapte care formează EAU, împreună cu companiile pe care le deţine, au contractat credite pentru transformarea emiratului într-un important centru turistic, comercial şi financiar. Fondul Monetar Internaţional apreciază datoria externă a Dubaiului la 110 miliarde de dolari, parte din aceste fonduri fiind utilizate pentru finanţarea boomului imobiliar care a luat sfârşit în 2008. Criza financiară a provocat scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară cu 50%, ceea ce pus în dificultate companiile să-şi achite obligaţiile de plată.

Dubaiul a beneficiat de ajutorul finaciar al emiratului vecin şi mult mai bogat, Abu Dhabi, care deţine 7% din rezervele mondiale de ţiţei. În 2009, Dubaiul a primit de la vecinul său peste 15 miliarde de dolari pentru finanţarea companiilor pe care le deţine.  Dintre bănci, cele mai mari expuneri le au cele din Marea Britanie: HSBC, Royal Bank of Scotland şi Lloyds Group. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite