Dragu: România analizează lansarea unei emisiuni de obligaţiuni. Erste: Nu există motive pentru a amâna o ieşire pe pieţele externe

Dragu: România analizează lansarea unei emisiuni de obligaţiuni. Erste: Nu există motive pentru a amâna o ieşire pe pieţele externe

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României vizează ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 miliarde de euro, în funcţie de oportunităţi

România analizează lansarea unei emisiuni de eurobonduri în următoarea perioadă, fiind vizate scadenţele pe termen scurt şi pe termen foarte lung, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, prezentă la un forum financiar la Viena, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, România beneficiază de rating Baa3 din partea Moody’s şi BBB- din partea Standard & Poor's şi Fitch. Potrivit unei analize recente a Erste, România ar trebui să se împrumute de pe pieţele externe cât mai curând posibil, având în vedere riscurile politice şi fiscale, dar şi schimbarea condiţiilor pe pieţele financiare ca urmare a înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA (Fed).
 
„Recenta reducere a rezervelor minime obligatorii la valută (de către BNR, n.r.) ar putea deschide calea pentru emisiunea unor obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă în primul trimestru. Emisiunea de eurobonduri ar trebui să aibă loc cât mai repede posibil în acest an, din cauza riscurilor fiscale şi politice, pe lângă restrângere graduală a lichidităţii pentru dolari pe pieţele externe, în urma ciclului de creştere (a dobânzii, n.r.) de către Fed“, se arată într-o notă către analişti şi investitori a Erste Bank.
 
„Nu există motive pentru a amâna (o ieşire pe pieţele externe, n.r.), întrucât situaţia fiscală s-ar putea deteriora, iar incertitudinile ar putea creşte în România mai târziu pe parcursul anului, în contextul apropierii alegerilor“, afirmă analiştii Erste.
 
Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele externe în luna octombrie a anului trecut, când a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 de milioane de euro. 
 
De pe piaţa internă, statul a atras anul trecut 38,6 miliarde de lei, cu 16% mai puţin faţă de anul precedent, când a atras 46 de miliarde de lei (41,9 miliarde de lei şi 928,7 miliarde de euro).
 
Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, dar vizează şi ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 miliarde de euro, în funcţie de oportunităţi. De asemenea, statul intenţionează să-şi asigure 1,5 miliarde de euro prin trageri din împrumuturile contractate de la instituţii financiare internaţionale.
 
Finanţele au în vedere şi lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de aproximativ 1 miliard de euro şi maturitate de cel puţin cinci ani, pentru refinanţarea parţială a titlurilor de stat în valoare totală de 1,6 miliarde de euro care ajung la scadenţă pe piaţa internă anul acesta.
 
De asemenea, ar putea fi luată în calcul şi o eventuală redeschidere a acestei emisiuni, „în contextul relaxării cerinţelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit“, se arată în programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finanţelor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările