Dragu: Nu avem motive la acest moment să amânăm aplicarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor

Dragu: Nu avem motive la acest moment să amânăm aplicarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor

Anul viitor ar trebui redusă cota TVA de la 20% la 19% şi să fie eliminate supraacciza la carburanţi şi taxa pe stâlp, plus o serie de taxe petroliere şi din energie   FOTO Shutterstock

Guvernul nu vede necesară în prezent amânarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor prin Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, aşa cum a solicitat Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, motivând că execuţia bugetară „arată bine“, iar veniturile se situează peste program.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu am luat o decizie în acest sens şi consider că este prematur să luăm acum o decizie. Execuţia bugetară arată bine, veniturile sunt peste program, cheltuielile sunt şi ele, în unele cazuri, sub program sau în linie cu programul“, a afirmat Dragu, prezentă la un congres financiar.
 
Fiind întrebată dacă Guvenul a luat o decizie privind solicitarea FMI de a amâna măsurile de relaxare fiscală care vor intra în vigoare de anul viitor, Dragu a precizat că Executivul nu are motive să ia o asemenea decizie la acest moment, având în vedere execuţia bugetară.
 
Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2017, va fi redusă cota generală de TVA cu încă un punct procentual, de la 20% în prezent la 19%, şi vor fi eliminate supraacciza de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi şi „taxa pe stâlp“ de 1% din valoarea activelor. De asemenea, la finale acestui an sunt programate să expire trei taxe din domeniile energetic, petrolier şi al resurselor, respectiv taxa de 0,5% pe extracţie, taxa de 60% pe liberalizarea gazelor şi taxa pe monopol în cazul transportatorilor şi distribuitorilor de electricitate şi gaze. Acestea trei din urma trebuiau înlocuite cu noul sistem de taxare a resurselor, care să cuprindă redevenţe şi un impozit de 35% pe profitul din extracţie.
 
FMI a recomandat României să amâne aplicarea acestor măsuri de la 1 ianuarie 2017.
 
„Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB“, a afirmat recent Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.
 
Bugetului general consolidat al statului a înregistrat un excedent nesemnificativ, de 0,02% din PIB sau 130 milioane lei în primele cinci luni, cu mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a reducerii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
 
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 73,9 miliarde lei (9,8% din PIB), în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: