UPDATE Dragnea îi cere lui Cioloş să amâne reducerile de taxe. Premierul: Acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PSD Liviu Dragnea susţine că unele reduceri de taxe nu corespund cu măsurile din programul de guvernare al social-democraţilor FOTO Eduard Enea
Liderul PSD Liviu Dragnea susţine că unele reduceri de taxe nu corespund cu măsurile din programul de guvernare al social-democraţilor FOTO Eduard Enea

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a cerut premierului Dacian Cioloş să analizeze posibilitatea amânării unor reduceri de taxe prevăzute în Codul Fiscal, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Astfel, Dragnea doreşte ca scăderea TVA la 19%, eliminarea supraaccizei pe carburanţi şi a taxei pe stâlp prevăzute de Codul Fiscal întocmit de Guvernul Ponta să fie aplicate din 2018.

UPDATE 21.30 Prim-ministrul Dacian Cioloş a scris, marţi seară, pe Facebook, că modificarea Codului Fiscal este o decizie care va trebui luată de viitorul Executiv, care va avea legitimitatea conferită de alegeri şi de votul unei majorităţi parlamentare. Cioloş constată că discuţia sa cu Liviu Dragnea a produs „ceva tulburare”, motiv pentru care face două precizări. În primul rând, premierul susţine că nu a spus că a fost de acord cu prorogarea unor prevederi din Codul Fiscal. ”Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate”, a scris Cioloş.

În al doilea rând, premierul în exerciţiu susţine că modificarea Codului Fiscal trebuie făcută de către viitorul cabinet. „Analiza este limpede: acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică”, a conchis Cioloş.

UPDATE Guvernul: Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal

„În cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament“, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. 


UPDATE Guvernul ia in calcul un mecanism pentru ca decizia pe tot anul viitor privind reducerile de taxe incluse în Codul Fiscal să fie luată de viitorul guvern, au declarat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale. Guvernul urmează să ia o decizie până joi, 15 decembrie.


„I-am spus domnului prim-ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor“, a declarat Liviu Dragnea, într-un interviu pentru portalul stiripesurse.ro.

Liderul PSD a mai spus că printre măsurile fiscale care ar putea suporta amânare se numără eliminarea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, dar şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale (aşa-zisa taxă pe stâlp).

„În ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final. După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici“, a mai spus liderul PSD, partid care a câştigat detaşat alegerile. 

Nici plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate nu se va mai aplica. „Introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018“, a mai spus Dragnea.

Cheltuieli programate pentru anul viitor, efectuate în 2016

În plus, pentru a putea face faţă presiunii bugetare din 2017, Dragnea i-a cerut premierului Cioloş să efectueze până la sfârşitul anului o parte din cheltuielile programate pentru anul viitor. 

„I-am solicitat totodată domnului premier să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subvenţii agricole sau chiar contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spaţiul fiscal rămas este mult peste ţintele stabilite la început de an. A rămas că dumnealui analizează şi ne va da un răspuns“, a declarat Liviu Dragnea, pentru stiripesurse.ro.

Analizând proiectul de buget al PSD pentru anul 2017, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia că, având în vedere reducerea TVA şi eliminarea suppraaccizei pe carburanţi de la 1 ianuarie 2017, veniturile pentru cele două categorii ar trebui să scadă, lucru care nu se reflectă în proiectul social-democraţilor. Ionuţ Dumitru a subliniat că cele două măsuri pot fi luate în calcul, dar impactul să nu fie corect estimat în proiectul de buget al PSD. 

„Pe partea de TVA şi accize, proiecţia nu pare să ţină seama de reducerile prevăzute de la 1 ianuarie 2017. Veniturile din TVA şi accize ar trebui să scadă. Dacă scad TVA şi accizele, ar trebui să avem cifre mai mici. Asta nu înseamnă că măsurile nu se vor lua, însă eu văd altfel impactul lor“, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru „Adevărul“.

Codul Fiscal elaborat de Guvernul Victor Ponta, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede şi aplicarea unor măsuri de la începutul anului viitor – reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea accizei suplimentare pe carburanţi, eliminarea taxei pe construcţiile speciale, reducerea impozitului pe dividende. 

Dragnea: Cioloş, deschis pentru colaborare 

Liviu Dragnea a mai arătat că premierul Dacian Cioloş a avut o atitudine „pozitivă şi responsabilă“, care s-a gândit la stabilitatea economică a ţării pentru 2017. „Încă o dată vreau să remarc atitudinea pozitivă şi responsabilă a Premierului Dacian Cioloş care chiar dacă probabil a fost supărat după aflarea rezultatului alegerilor de duminică s-a gândit în primul rând la stabilitatea economică a ţării pentru 2017 preferând spre deosebire de alţii calea dialogului şi nu aceea a unui conflict inutil, asigurându-mă totodată de deschidere pentru o totală colaborare în realizarea unei tranziţii normale de la Guvernul actual către viitorul guvern aşa cum de altfel şi noi am procedat la investirea guvernului Cioloş“, a mai spus Liviu Dragnea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite