Dragnea îşi încalcă promisiunile electorale cu mâna lui Cioloş. Poziţia radicală a premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea vrea ca premierul Dacian Cioloş să gireze amânarea unor măsuri promise de Guvernul PSD condus de Ponta încă din 2015 FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea vrea ca premierul Dacian Cioloş să gireze amânarea unor măsuri promise de Guvernul PSD condus de Ponta încă din 2015 FOTO Inquam Photos

Liviu Dragnea, liderul PSD, partid care a câştigat detaşat alegerile parlamentare promiţând reduceri de taxe, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să amâne reducerea TVA, eliminarea supraaccizei pe carburanţi şi a taxei pe stâlp, măsuri care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede Codul Fiscal adoptat de Guvernul Ponta.

UPDATE 21.30 Prim-ministrul Dacian Cioloş a scris, marţi seară, pe Facebook, că modificarea Codului Fiscal este o decizie care va trebui luată de viitorul Executiv, care va avea legitimitatea conferită de alegeri şi de votul unei majorităţi parlamentare. Cioloş constată că discuţia sa cu Liviu Dragnea a produs „ceva tulburare”, motiv pentru care face două precizări. În primul rând, premierul susţine că nu a spus că a fost de acord cu prorogarea unor prevederi din Codul Fiscal. ”Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate”, a scris Cioloş.

În al doilea rând, premierul în exerciţiu susţine că modificarea Codului Fiscal trebuie făcută de către viitorul cabinet. „Analiza este limpede: acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică”, a conchis Cioloş.

  

UPDATE Guvernul: Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal

„În cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament“, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. 


Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut marţi premierului Dacian Cioloş să amâne cu un an intrarea în vigoare a unor măsuri prevăzute în Codul Fiscal adoptat de Guvernul Ponta. Mai exact, reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburanţi şi a taxei pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp), de 1% din valoarea contabilă a construcţiilor să nu se mai aplice de la 1 ianuarie 2017, ci de la începutul lui 2018. Motivul? Pentru ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor. Mai exact, deficitul bugetar să nu depăşească pragul de 3% din Produsul Intern Brut în 2017. Impactul celor trei măsuri care ar urma amânate este de 6,5 miliarde de lei.

Cioloş decide până joi

Premierul Dacian Cioloş i-a transmis liderului PSD că ia în calcul propunerea făcută, iar o decizie va fi luată până la şedinţa Guvernului de joi. Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul“ că Executivul ia în calcul un mecanism pentru ca decizia pe tot anul viitor privind amânarea reducerilor de taxe să fie luată de viitorul Guvern.  

Potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţiile în care modificările şi/sau completările Codului Fiscal se adoptă prin ordonanţe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţia situaţiilor în care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente. Consultanţii fiscali contactaţi de „Adevărul“ apreciază că în acest caz nu este vorba de o majorare de taxe sau de introducerea unora noi, ci de o amânare a reducerii, respectiv eliminarea unor taxe. Astfel, Guvernul poate lua o decizie joi, 15 decembrie, printr-o ordonanţă, care să intre în vigoare la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv 1 ianuarie 2017. 

Cum motivează Dragnea 

Concret, scăderea TVA de la 20% la 19% ar urma să fie anulată, însă liderul PSD promite o scădere şi mai mare, până la 18%, de la 1 ianuarie 2018, argumentând că o reducere de doar un punct procentual nu produce efecte pentru consumator. TVA a fost redus de la 24% la 20% începând cu 1 ianaurie 2016. „I-am spus domnului prim-ministru că noi vom aplica strict programul de guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu un punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor“, a declarat Liviu Dragnea, într-un interviu pentru portalul stiripesurse.ro. Potrivit consultanţilor fiscali contactaţi de „Adevărul“, multe companii au alocat deja bugete pentru updatarea softurilor în vederea modificării cotei de TVA, operaţiuni care ar deveni inutile dacă Cioloş acceptă propunerea lui Dragnea. 

În ceea ce priveşte taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisă taxă pe stâlp, introdusă de Guvernul PSD condus de Victor Ponta la 1 ianuarie 2014, aceasta urmează să nu mai fie eliminată, aşa cum prevede Codul Fiscal. Iniţial, taxa era de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, apoi a fost redusă la 1% de la începutul lui 2015. Dragnea susţine că taxa va fi eliminată când „marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici“.

Nici acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, introdusă de guvernarea Victor Ponta la 1 aprilie 2014 pentru construcţia de autostrăzi, nu va mai fi eliminată de la începutul anului viitor, aşa cum prevede Codul Fiscal în vigoare. Supraacciza măreşte preţul carburanţilor cu 38 de bani pe litru. „În ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final “, a mai spus Liviu Dragnea. 

Nici plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate la nivelul a cinci salarii medii brute nu se va mai aplica. „Introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu programul nostru de guvernare, unde vizăm o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018“, a precizat liderul PSD. 

Cine a cerut prorogarea

Într-un comentariu pe Facebook, Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, arată că premierul Cioloş l-a informat pe Liviu Dragnea cu privire la „prorogarea anuală deja clasică, prin care toate promisiunile din parlamentele trecute (bonuri de masă, vouchere de vacanţă etc) sunt amânate cu un an“, măsuri cu un impact de 6% din PIB, şi nicidecum cu privire la amânarea reducerilor de taxe prevăzute de Codul Fiscal. „PSD a venit cu modificarea de Cod Fiscal. Adică cu neaplicarea propriilor lor modificări ale Codului Fiscal ce ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017“, a scris Pîslaru pe Facebook. Ministrul Muncii a mai scris că „PSD începe abia acum să se gândească cum să pună în practică promisiunile electorale“.

Citeşte şi:

Adevăratul motiv pentru care PSD şi ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constituţie e doar un pretext

Cum arată România promisă de PSD

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite