Dragnea, dispus să renunţe la impozitul pe cifra de afaceri, dacă va afecta firmele corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că două măsuri cuprinse în programul de guvernare - impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate – au iscat critici ample din partea mediului de afaceri şi că acestea nu vor fi aplicate dacă nu se concretizează efectele pozitive scontate.

În urma numeroaselor opinii negative venite din partea analiştilor financiari şi a mediului de afaceri, în special a celui format din investitori străini, preşedintele Liviu Dragnea pare să se fi răzgândit în privinţa aplicării a două dintre cele mai controversate propuneri cuprinse în Programul de Guvernare - impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate.

Şeful PSD a spus că aceste două propuneri nu vor fi aplicate dacă vor afecta "firmele care acţionează corect" sau dacă nu se concretizează efectele pozitive scontate.

"Exista preocupări din punctul de vedere al majorităţii parlamentare, al Guvernului, ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit şi la nivelul prognozat. Asta nu înseamnă că cele două-trei posibile măsuri nu pot fi discutate. Nu va fi niciun fel de măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analzie şi simulări în detaliu", a spus Dragnea.

Acesta a explicat că scopul impozitului pe cifra de afaceri era de a scoate „la lumină posibile transferuri de profit", dar măsura nu se va aplica dacă se va dovedi că afectează companiile care acţionează corect.

Şi în ce priveşte taxa de solidaritate, Dragnea a spus că va exista un proces de "analiză, simulare, discuţii si daca efectul gândit pozitiv nu se justifică nu va fi aplicată".

AAFBR: Impozitul pe cifra de afaceri va fi greu de suportat pentru marile companii

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. O primă analiză de impact al acestei măsuri arată însă că ea va fi distructivă pentru mediul de afaceri. 

Efectele impozitării cifrei de afaceri a companiilor vor fi greu de suportat pentru majoritatea companiilor, în special pentru cele care au venituri de peste 1 milion euro (60% dintre acestea sunt companii cu acţionariat străin), se arată într-un studiu realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român.

EY: Taxa de solidaritate ar putea crea inechităţi

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate, introdusă pentru cei care au venituri ce depăşesc zece salarii minime pe economie, analistul a afirmat că nu este clar nici procentul, nici modul exact de calcul. „Este de aşteptat ca prin această abatere de la cota unică (modelul care a servit bine României de peste un deceniu) să fie generate inechităţi fiscale”, a spus specialistul EY România.

O altă consecinţă negativă a acestei măsuri este, potrivit analistului, descurajarea specialiştilor talentaţi şi de succes care au rămas pe moment în ţară, dar şi a celor care s-au afirmat profesional până acum peste hotare şi se gândesc să revină în ţară.

„În concluzie, nu este doar o problemă fiscală, ci şi o problemă de atractivitate a ţării pentru resurse umane; şi aici Guvernul transmite un mesaj contradictoriu”, consideră Milcev.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite