Dragnea, despre peştele stricat din supermarketuri: Multinaţionalele aduc hrană stricată în România, pe care n-o pot vinde în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a descoperit 1,6 tone de peşte stricat în mai multe supermarketuri din Capitală şi judeţul Ilfov. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat că prin Legea dublului standard aşa ceva nu se va mai putea întâmpla, iar sancţiunile vor fi de o duritate maximă.

”Asta arată, din păcate, că ceea ce spun eu foarte mult timp şi anume că în România se comercializează de către multinaţionale hrană stricată. Începe să se dovedească că aşa este. Eu am văzut nişte poze şi nu recomand tuturor să vadă acele imagini.

Ce fac aceste mari lanţuri de magazine? În Occident pun carne proaspătă, peşte proaspăt, legume proaspete pentru că cei de acolo trebuie să mănânce sănătos şi ce nu se vinde pun la congelat. Ulterior, caută pieţe unde să le plaseze şi de obicei găsesc în România. Ceea ce am aflat de curând este că respectiva carne trimisă în România este deja stricată când se trimite la noi. 

Noi nu mai acceptăm aşa ceva. Vom adopta toate măsurile necesare, de o duritate maximă pentru ca toţi cei care să pedepsească acest dublu standard. Sancţiunile vor fi 4% din cifra de afaceri, confiscarea mărfurilor şi trebuie să avem şi o sanţiune penală, pentru că este vorba despre sănătatea populaţiei. 

Odată ce legea va fi adoptată pedepsele vor fi extrem de dure, nu-şi vor mai permite să facă aşa ceva (...) Spuneţi-mi ce producător român îşi permite să vândă carne stricată în Germania? Păi îl iau cu duba direct acolo.”, a declarat Liviu Dragnea, la DC News Live.

Inspectorii ANPC au găsit, la controalele făcute la hypermarketuri din zona Bucureşti - Ilfov, peşte păstrat la temperaturi necorespunzătoare, peşte alterat sau peşte afumat cu data limită de consum depăşită, confiscând 1,6 tone de marfă şi aplicând amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 de lei.

Pricipalele nereguli constatate au fost: peşte refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector, comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: 

miros nespecific, culoare modificată, consistenţă flască, comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci).

Alte deficienţe semnalate de ANPC sunt: comercializarea de creveţi decorticaţi congelaţi rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare şi conglomerate de gheaţă în ambalaje), comercializarea de peşte afumat care prezenta data limită de consum depăşită, informaţii incomplete la bazinul cu peşte viu (nu se specifică metoda de producţie şi zona în care peştele a fost capturat sau crescut), depozitare în vederea comercializării de peşte refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condiţiilor de păstrare impuse de legislaţia în vigoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite