Dragnea, despre Codul Fiscal: Avem o singură problemă - situaţia angajaţilor din IT. Dar va fi rezolvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea - declaraţii / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 oct 2017

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat duminică în legătură cu modificările la Codul Fiscal, că există o singură problemă, pe care însă Guvernul o va rezolva şi că există “mai multe variante”, pe care „colegii le vor propune”. Vineri seară, Ana Birchall anunţa că va exista "un ordin de ministru" care va regla situaţia din domeniul IT.

"Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern: cei care lucrează în IT. Dar sunt mai multe variante, pe care colegii din Guvern le vor propune", a spus Liviu Dragnea, precizând că IT-iştii aveau impozit pe venit 0, care va rămâne aşa, dar că "salariile oricum  nu le scad, ci se pune problema dacă firma cheltuieşte mai mult".

În ceea ce priveşte acuzaţiile de neconstituţionalitate privind Codul Fiscal, el a susţinut că s-a lucrat foarte mult la proiectul de modificare, împreună cu specialişti.

"Nu văd de ce ar putea fi neconstituţional. Companie după companie anunţă că nu vor scădea salariile", a argumentat preşedintele PSD, citat de news.ro.

Birchall: Angajaţii din IT vor beneficia din nou, prin ordin de ministru, de impozit zero

Situaţia dificilă în care se vor afla angajaţii din IT, generată de modificările aduse Codului Fiscal, va fi reglată printr-un ordin de ministru, a spus vineri seara Ana Birchall, referindu-se la impozitul zero de care vor beneficia aceştia.

Deputatul PSD Ana Birchall a declarat vineri seara, la Digi 24, ca va exista „un ordin de ministru“ care va reglementa problema impozitului zero pentru angajaţii din sectorul IT.

„Eu ştiu sigur, în perioada imediat următoare se rectifică acest lucru. O să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru", a spus deputata PSD, încercând să combată criticile pe care le făceau ceilalţi invitaţi ai Digi24.

Angajaţii din sectorul IT vor fi cei mai afectaţi de noile modificări aduse Codului Fiscal, opinie prezentată pentru Adevărul de reprezentanţi ai AmCham şi Consiliuul Fiscal.

„Va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare, pentru că în acest sector impozitul pe venit este zero”, au declarat reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

 „La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai există element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul, ca să menţină netul, îşi creşte costul total salarial, dacă vrea, fie îşi păstrează costul total salarial, iarăşi daca vrea, şi scade netul“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

500 de IT-işti au protestat vineri seară

Nemultumiţi de schimbările făcute de Guvernul Tudose, circa 500 de IT-işti din Timişoara au ieşit vineri în stradă, temându-se că salariile li se vor reduce cu circa 6%.

"Mulţi dintre noi am rămas în speranţa de a construi o ţară mai bună, de a ne creşte copiii aici, se pare că acest guvern, această clasă politică în general nu face decât să alunge din ţară ultimii români rămaşi", a declarat la Digi24 un protestatar care lucrează în domeniul IT şi care a spus că multi dintre colegii lui vor alege să plece din ţară.

În ce-i priveşte pe angajatori, şi aceştia sunt îngrijoraţi, afirmând că dacă vor să compenseze scăderile nete salariale, ar trebui să mărească bugetul de cheltuieli cu circa 7%, dar acest lucru este imposibil, pentru că bugetele pentru anul viitor au fost deja aprobate.

„Bulversare fiscală“

Noile modificări fiscale sunt criticate de către sindicate şi patronate, deopotrivă, precum şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că "marea revoluţie fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică şi fiscală cu final trist".

De altfel, mediu de afaceri a criticat asupra graba cu care s-au făcut, aprobat şi chiar publicat în Monitorul Oficial, modificările aduse Codului Fiscal, precizând că pentru implementarea corectă a acestora, mediul de afaceri ar fi avut nevoie de 6 luni, nu de numai 2 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite