DOCUMENT Medicii veterinari avertizau autorităţile încă din 2016 că pesta porcină se apropie de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor Veterinari avertiza autoritatea sanitar-veterinară încă din anul 2016 că pesta porcină se apropie periculos de graniţa cu România şi cerea efectuarea unei noi inspecţii a animalelor şi exploataţiilor, pentru a preveni apariţia la noi în ţară a acestei boli.

Într-o adresă către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor, din octombrie 2016, Colegiul Medicilor Veterinari susţinea că, în contextul în care pesta porcină africană evoluează în Ucraina de câţiva ani, dar mai ales ca urmare a diagnosticării acestei boli în Republica Moldova, la o distanţă foarte apropiată de graniţa cu România, este oportună realizarea celei de-a doua inspecţii a animalelor şi exploataţiilor non-profesionale.

„Considerăm că inspecţiile sunt extreme de utile în scopul prevenirii apariţiei pestei porcine africane în România, în special prin depistarea oricărui semn clinic care ar indica prezenţa bolii, consilierea proprietarilor de animale cu privire la biosecuritate şi alte aspecte din domeniul sănătăţii animalelor, precum şi identificarea animalelor (care din diferite motive nu a fost realizată până la această dată)”, scriau atunci veterinarii, care cereau să se întreprindă măsurile considerate necesare.

pesta porcina avertisment medici veterinari

La acea dată, însă, Guvernul Cioloş era pe final de mandat şi, după alegeri, în ianuarie 2017, conducerea ANSVSA a fost schimbată. Coaliţia PSD-ALDE, prin premierul de la acea vreme Sorin Grindeanu, l-a numit pe Geronimo Brănescu preşedinte cu rang de secretar de stat al ANSVSA. Pentru că deţinea această funcţie cu delegaţie, guvernul Dăncilă i-a oferit la începutul acestui an, în februarie, un mandat de cinci ani la conducerea instituţiei lui Brănescu.

Între timp, în România izbucnise deja primul focar de pestă porcină, în iulie 2017, iar ulterior, la începutul acestui an, Guvernul a decis şi eliminarea inspecţiilor sanitare obligatorii în gospodării.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut explicaţii în acest sens: „Guvernul trebuie să explice şi măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecţiilor sanitare obligatorii în gospodării în condiţiile în care Executivul era pe deplin conştient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017”, se arăta în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

Şi Comisia Europeană ne avertiza

Şi Comisia Europeană a avertizat încă din anul 2017 că România nu ia toate măsurile ca să prevină pesta porcină. Un raport din februarie 2017 al CE arată că, la acea vreme, ţara noastră nu aplica încă multe măsuri în vederea prevenirii bolii. „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populaţiei de mistreţi şi biosecuritatea în cadrul exploataţiilor nonprofesionale, şi le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecinţă a rezultatelor”, reclama Comisia Europeană, în raport.

Instituţia arăta că, deşi vânătorii au cunoştinţă de pesta porcină africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreţilor nu oferă garanţia că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. „Acest lucru va întârzia depistarea bolii şi, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploataţiile nonprofesionale”, mai spunea CE.

Oficialii atrăgeau atenţia că numeroasele exploataţii nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariţia infecţiei la porcii domestici. De asemenea, ei spuneau că autorităţile se vor confrunta cu o provocare în trasarea porcilor şi stoparea răspândirii bolii în ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de evidenţe privind gospodăriile individuale şi a existenţei unor deplasări neconsemnate (de exemplu, ale purceilor).

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite