DNA suspectează trucarea licitaţiei pentru trenuri de la Metrorex. Reprezentantul CAF ar fi dat şpagă lucrări de traducere la suprapreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei membri din comisia de licitaţie furnizau spaniolilor informaţii confidenţiale din ofertele concurenţilor
Trei membri din comisia de licitaţie furnizau spaniolilor informaţii confidenţiale din ofertele concurenţilor

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu licitaţia pentru cele 51 de trenuri care ar fi urmat să circule pe Magistrala 5, câştigată de către spaniolii de la CAF.

Procurorii fac verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

Ancheta îi vizează pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitaţie din cadrul Metrorex.

De asemenea, este anchetat şi Ovidiu Băncescu, reprezentant CAF. El este suspectat de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi dare de mită.

„În perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspecţii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin şi Andronescu Mihai-Marian, în calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achiziţie publică pentru atribuirea acordului – cadru 'Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon', au contribuit la trucarea licitaţiei având ca rezultat adjudecarea acesteia de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma câştigătoare a subcontractat lucrările unei societăţi româneşti“, arată Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un răspuns pentru Mediafax.

CAF primea informaţii din interior referitor la ofertele competitorilor

Conform sursei citate, Ovidiu Băncescu l-a instigat pe Valeriu Picu să îi furnizeze informaţiile vizând ofertele şi condiţiile celorlalte firme participante la licitaţie.

„Astfel, în aceeaşi perioadă, suspecţii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin şi Andronescu Mihai-Marian, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie, au furnizat informaţii reprezentanţilor CAF Bilbao, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii şi semnarea, de către CAF Bilbao, a procesului-verbal de adjudecare a licitaţiei“, susţin procurorii anticorupţie.

Cum ne „traduceau“ spaniolii de bani

Totodată, în perioada 15 - 18 februarie, cei trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex au acceptat o călătorie în Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, plătită de CAF SA Bilbao, aceasta fiind intermediată de către suspectul Băncescu.

Ulterior, Picu a încasat de la reprezentantul firmei spaniole contravaloarea unor servicii de traducere, la preţ supraevaluat.

CNSC a suspendat soluţionarea contestaţiilor depuse de Alstom Transport şi Astra Vagoane Călători până când ancheta DNA va avea o soluţie definitivă.

Licitaţia cu o valoare estimată de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizează achiziţia a minim 43 şi maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

Astra Vagoane, ofertă mult mai bună

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Călători (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) şi Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA.

Contractul estimat la 1,556 miliarde lei fără TVA va fi finanţat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, şi bani de la buget, potrivit anunţului de participare lansat la jumătatea anului trecut de Metrorex.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite