Disperarea datornicilor, afacere pentru speculanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa pericolului de a-şi pierde locuinţele, unii români aleg să le vândă la preţuri cu mult sub cele practicate pe piaţă. Situaţia economică dificilă a condus la apariţia unui nou tip de oportunişti şi anume a „vânătorilor de datornici“, aşa cum sunt ei numiţi de unii agenţi imobiliari.

„Particular, vând apartament cu două camere, zona Doamna Ghica, confort I, decomandat, situat în bloc construit în 1990, suprafaţa 65 de metri pătraţi, îmbunătăţiri, loc de parcare, preţ 50.000 de euro". Aşa sună un anunţ care, chiar şi în condiţiile scăderilor semnificative de preţuri din ultimul an, reprezintă o oferta foarte ieftină, ideală pentru oportuniştii care dispun de lichidităţi şi caută astfel de situaţii.

Motivul unui preţ atât de mic este simplu: proprietarul apartamentului a devenit şomer şi nu-şi mai poate plăti rata aferentă unui credit ipotecar. „Mi-am făcut nişte calcule din care reiese că, dacă ajung în imposibilitate de plată, banca îmi ia casa, o vinde la licitaţie, se acoperă creditul, iar eu rămân cu o sumă nesemnificativă. Nu pot decide eu suma de tranzacţionare, iar banca este interesată doar de recuperarea creditului, nu şi să-mi asigure mie o altă locuinţă", explică proprietarul.

Acesta mai spune că, dacă reuşeşte să identifice un client, va avea posibilitatea să ramburseze creditul, în valoare de aproximativ 17.000 de euro, iar cu diferenţa de bani să-şi achiziţioneze o casă ieftină în apropierea Capitalei.

Pe de altă parte, el recunoaşte că preţul cerut este cu mult sub cel al pieţei. O locuinţă cu caracteristici similare are un preţ de strigare de cel puţin 65.000 de euro, chiar şi în condiţiile actuale, însă proprietarul spune că „o situaţie disperată cere măsuri disperate".

Datornicii, prinşi între bănci şi oportunişti

O astfel de situaţie ingrată este speculată frecvent de oportuniştii aflaţi în căutare de chilipiruri, potrivit lui Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanţă imobiliară Activ Imob din Bucureşti. „Există persoane care stau la pândă, acesta este cel mai potrivit cuvânt, persoane care dispun de lichidităţi şi care monitorizează ofertele disperate ale celor care, din cauza scăderii salariului sau a intrării în şomaj, decid să-şi vândă locuinţele la preţuri mici, în speranţa achitării creditelor bancare", precizează consultantul.

Cumpără ieftin şi speră să vândă mai scump

Speculanţii se constituie, uneori, în grupuri, pe modelul fondurilor de investiţii pentru a-şi spori masa de lichidităţi şi a nu rata nicio ofertă.

„Vânătorii de chilipiruri imobiliare speră într-o revenire a pieţei, când vor putea scoate profit din proprietăţile cumpărate acum", spune Claudiu Mariciuc, consultant al agenţiei Pontus din Constanţa.

El mai adaugă că, la nivelul firmei pe care o reprezintă, în perioada august 2009-februarie 2010, aproximativ 50 de persoane cu probleme la plata ratelor bancare au solicitat servicii de consultanţă respectivei agenţii în vederea identificării clienţilor interesaţi de achiziţia unei proprietăţi ipotecate.

„Numărul este în creştere faţă de anii anteriori, chiar cu până la 20% dintre clienţii noştri", mai spune Mariciuc. Clientul ia legătura cu proprietarul şi, sub formă de avans, virează în contul băncii suma necesară stingerii datoriei.

„Când ipoteca este radiată, restul de bani sunt puşi la dipoziţia proprietarului, care se poate folosi de ei după cum doreşte", ne explică Marius Antonesei, care în ultimul an a achiziţionat patru apartamente de la persoane aflate în situaţii economice dificile. „Nu ştiu dacă termenul corect pentru a descrie activitatea mea este cel de speculant sau oportunist. La o astfel de tranzacţie nu este prejudiciat nimeni: proprietarul rezolvă o problemă financiară, banca îşi recuperează banii, iar eu cumpăr la fel ca oricine care achiziţionează o proprietate", mai spune Antonesei.

Previziuni pesimiste

Nu există o statistică la nivel naţional a persoanelor care au decis să-şi vândă locuinţele sub preţul pieţei pentru a scăpa de datoriile la bănci, însă consultanţi imobiliari susţin că numărul lor este în creştere. „Pentru 2010, prevăd o creştere semnificativă a numărului celor care îşi vor scoate casele la vânzare pentru a evita executarea silită", precizează Daniel Zamfirescu.

Comparaţie

În timp ce banca îţi poate scoate la vânzare locuinţa la un preţ care nu poate fi influenţat de proprietar, varianta înstrăinării acesteia către o persoană fizică are totuşi avantajul că asigură, pe lângă achitarea creditului, o sumă ce poate fi utilizată pentru o achiziţie ulterioară.

Citiți și: ÎNGRIJORĂTOR: Rata şomajului a crescut cu patru procente

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite