Disperare în mediul de afaceri: liber-profesioniştii nu mai sunt trataţi fiscal ca independenţi şi pot fi obligaţi să-şi găsească angajatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri şi micii întreprinzători, reuniţi în Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR), acuză autorităţile fiscale de comportament agresiv în cadrul controalelor şi semnalează apariţia unei iniţiative normative prin care liber-profesioniştii îşi vor pierde calitatea de lucrători independenţi.

În cadrul unei întâlniri informale cu reprezentanţii presei, liderii CNPR au relatat că inspectorii fiscali manifestă o agresivitate fără precedent şi că „ocolesc multinaţionalele“, în timp ce controalele acestora se îndreaptă cu precădere către firmele româneşti.

Mai mult, spun liderii patronali, controlorii ANAF au declanşat o „ofensivă împotriva profesiilor libere“ culminând cu lansarea unui proiect normativ prin care veniturile obţinute de liber-profesionişti vor fi asimilate cu drepturile salariale.

Gata cu independenţa!

În prezent se află în vigoare HG nr 44/2004, care – la punctul 1 – exceptează în mod necondiţionat profesiile liberale şi drepturile de autor de la reconsiderarea fiscală şi, în consecinţă, de la asimilarea veniturilor acestora cu drepturile salariale.

Ei bine, exact acest punct 1 din HG 44 urmează să fie abrogat.

Consecinţa: medicii, actorii, arhitecţii, artiştii, jurnaliştii şi toate celelalte categorii care câştigă venituri de pe urma propriilor creaţii (adică sunt independenţi) trebuie să-şi găsească angajatori, respectiv să se reconsidere ca salariaţi.

Şi trebuie să-şi găsească urgent, pentru că acest proiect normativ, pus ieri în dezbatere publică, nu va rămâne decât pentru câteva zile în stadiul de proiect. Chiar săptămâna viitoare ar putea deveni normă obligatorie, ca orice altă lege/ordonanţă/hotărâre.

Ce vor întreprinzătorii

În replică faţă de acest proiect, participanţii la întrunirea oprganizată de CNPR au constatat că lucrătorii independenţi s-ar putea sufoca la scurt timp după aplicarea viitorului normativ, aşa că şi-au propus să reacţioneze „la fel de contondent“.

Printre propunerile astfel conturate s-au remarcat organizarea unui miting, greva fiscală, semnalarea cu mai multă vizibilitate a „abuzurilor ANAF“, capacitarea tuturor organizaţiilor de liber-întreprinzători în vederea unei acţiuni comune de respingere a proiectului şi chiar – în cazul în care nu se mai poate altfel – încetarea voluntară a activităţilor.

Având în vedere că, potrivit estimărilor prezentate, în România sunt peste 400.000 de liber-întreprinzători persoane fizice (deocamdată) independente, la care se adaugă aproape 300.000 de PFA (persoane fizice autorizate) şi că acestea angrenează mai mult de 1,5 milioane de colaboratori, vorbim de un grup de cel puţin două milioane de persoane care ar putea fi afectate letal de pierderea independenţei, avertizează liderii patronali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite