Discuţiile pe legea offshore, reluate. Vosganian: Investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar în legea offshore, însă liderul grupul parlamentar al ALDE de la Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, consideră că acesta este obligatoriu, o soluţie de compromis între stat şi companiile petroliere fiind ca legea odată votată să nu se schimbe până în 2028.

„Investitorii ne-au comunicat că încă nu au luat o decizie privind continuarea investiţiei, aşteaptă răspunsul nostru legislativ. (...) Noi le-am prezentat următoarea viziune - resursele aparţin statului român, tehnologia şi expertiza aparţin investitorilor, mi se pare corect să oferim o posibilitate de recuperare a investiţiilor, lucru pe care deja l-am realizat, iar în ceea ce priveşte câştigurile ele trebuie să fie comparabile, în sensul că statul român trebuie să câştige din această acţiune cel puţin atât cât câştigă investitorii. Aceasta este o formulă pe care noi vom încerca să o consfinţim prin lege, vom avea şi contribuţia pe care ministerele ne-o vor da la dezbatere, să avem şi propriile calcule. Eu îmi manifest speranţa că legea va fi acceptată de investitori”, a spus Vosganian, la Palatul Parlamentului, după o întâlnire a reprezentanţilor tuturor grupurilor parlamentare cu concesionarii din zona offshore a zăcămintelor de petrol şi gaze, scrie Agerpres.

Varujan Vosganian a menţionat că investitorii au ridicat obiecţii cu privire la existenţa impozitului pe venitul suplimentar.

„Dânşii au ridicat obiecţii cu privire la existenţa impozitului pe venitul suplimentar, să nu ascundem acest lucru. Pentru dânşii este o expresie a instabilităţii fiscale, noi spunem că este o corespondenţă legislativă a unei realităţi, pentru că în clipa în care am liberalizat preţul la gaze am desfiinţat şi sistemul limitării preţului la gaz, ceea ce aduce profituri suplimentare însemnate industriei gaziere, este un impozit pe care îl plătesc şi Romgaz şi OMW şi nouă ni se pare corect. Dânşii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar. Impozitul pe veniturile suplimentare după opinia mea este obligatoriu în contextul în care rata profitului din industria gazieră este mult mai mare decât toate celelalte industrii şi fiind vorba de o resursă naturală supraimpozitarea este firească, nu o facem numai noi”, a menţionat deputatul ALDE.

„Soluţia de compromis, după opinia mea, este aceea în care noi dacă ne angajăm că legea odată votată nu se va schimba pe perioada în care dânşii vor funcţiona, care poate fi până la 2028, perioadă în care legea pe care o votăm noi să rămână neschimbată. Cred că asta se va întâmpla, pentru că România nici în trecut nu şi-a încălcat înţelegerile. Vom discuta care este plafonul de deductibilitate pe care îl permite, deci am fost de acord că un regim de amortizare pe întreaga perioadă ar putea să fie prea lung şi să discutăm un termen rezonabil în care investiţiile iniţiale să fie recuperate”, a afirmat el.

De asemenea, deputatul ALDE a susţinut că reprezentanţii companiilor petroliere au prezentat, la întâlnire, cifre estimative privind totalul investiţiilor.

„Dânşii ne-au prezentat câteva date. Ei au zis că estimează o cifră de 7 miliarde de dolari pentru totalul investiţiilor care ar trebuie recuperate. Ne-au spus în acelaşi timp că preţul actual de 22 de dolari MW, statul român ar putea să obţină anual 230 de milioane de dolari, ceea ce ar presupune, la estimarea lor, o producţie de 7 miliarde de metri cubi de gaz pe an şi o valoare, o cifră de afaceri estimată pe an la 1,5 miliarde de dolari, în condişiile de astăzi. Dar fiind vorba de bursă, lucrurile se vor schimba. Contribuţia acestei colaborări e mare pentru că redevenţa ar fi mai mare decât cea pe care o obţinem din offshore”, a mai spus Vosganian, potrivit Mediafax.

Vosganian a adăugat că a fost o întâlnire istorică şi că săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri privind Legea Offshore în cele trei comisii specializate ale Parlamentului.

Liderii grupurilor parlamentare au discutat mai bine de două ore cu reprezentanţi ai companiile petroliere, Exxon şi OMV, dar şi cu asociaţia The Black Sea despre Legea offshore. Companiilor petroliere au venit cu amendamente pentru proiectul de lege, au spus surse politice pentru Mediafax.

La întâlnirea de miercuri din Parlament au participat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, liderul grupurilor minoritare, Varujan Pambuccian, liderul grupului ALDE, Varujan Vosganian şi liderul deputaţilor PSD, Dan Suciu, dar şi deputaţi specializaţi în domeniul petrolier, deputaţii USR, Claudiu Năsui şi Cristina Prună, deputatul PNL, Lucian Bode, deputatul UDMR Benedek Zakarias şi fostul ministru al Energiei Andrei Gerea. De asemenea, la discuţii sunt prezenţi şi reprezentanţii companiilor petroliere, OMV şi Exxon şi asociaţia The Black Sea.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite