Din cauza accizei suplimentare, România a avut în aprilie cea mai abruptă scădere a vânzărilor de carburanţi din UE

Din cauza accizei suplimentare, România a avut în aprilie cea mai abruptă scădere a vânzărilor de carburanţi din UE

Şoferii români au alimentat din străinătate, lăsând un minus de 16% în vânzările din România

România a consemnat în aprilie, comparativ cu martie, cea mai puternică scădere a volumului vânzărilor de retail din UE, de 3,2%, pe fondul scăderii de 16,2% a vânzărilor de carburanţi, în timp ce la nivelul celor 28 de state comunitare a fost înregistrat un avans de 0,6%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scăderi semnificative, dar mai reduse decât România, au fost raportate de Malta, cu 2,6%, precum şi de Germania şi Portugalia, ambele cu 0,9%, se arată într-un comunicat al Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în această perioadă de Letonia, cu 2,5%, Marea Britanie, cu 2,1%, Estonia, Franţa şi Slovenia, toate trei cu 1,4%.

Zona euro se redresează

În zona euro, formată din 18 state membre UE, comerţul cu amănuntul a crescut în aprilie, faţă de martie, cu 0,4%.

Raportat la aceeaşi lună a anului trecut, volumul vânzărilor de retail a crescut în aprilie cu 3,4% în UE şi cu 2,4% în zona euro.

Cele mai puternice rate de creştere au fost consemnate în Letonia, cu 10,5%, Estonia, cu 9,3%, Marea Britanie, cu 8,4%, şi Lituania, cu 8%.


Motorină la preţ de top

Tot din aprilie, România a urcat pe locul 9 în rândul celor 28 de state membre ale UE în privinţa preţurilor la motorină, ca urmare a intrării în vigoare a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Preţuri mai mari decât la noi sunt doar în Cipru, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările