Din ce carne sunt făcute mezelurile? Pe etichetă va trebui trecută şi ţara de origine a ingredientelor

Din ce carne sunt făcute mezelurile? Pe etichetă va trebui trecută şi ţara de origine a ingredientelor

Mezelurile vor afişa, pe etichetă, mai multe informaţii privind carnea din care sunt făcute

Ţara de origine pentru carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui să fie menţionată pe etichetă, aşa cum se întâmplă deja pentru carnea proaspătă de vită, au decis, miercuri, deputaţii europeni.

Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe această temă în 2013, să facă propuneri legislative în acest sens pentru a recâştiga încrederea consumatorilor după scandalul cărnii de cal şi alte cazuri de fraudă cu alimente.

Majoritate lejeră pentru rezoluţia europeană

Rezoluţia a fost aprobată cu 532 de voturi la 136 şi 36 de abţineri. În text se cere Comisiei ca, în conformitate cu raportul său din 2013, să facă propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea menţionării ţării de origine pentru carnea utilizată în alimentele procesate.

Solicitarea vine şi pentru a crea mai multă transparenţă în lanţul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni şi, astfel, a le recâştiga încrederea.

Consumatorii au dreptul de a alege

„După scandalul cărnii de cal, trebuie să recâştigăm încrederea consumatorilor. Cerem Comisiei să propună o legislaţie care să cuprindă obligativitatea menţionării ţării de origine.
Acest lucru va contribui la creşterea transparenţei şi la informarea clară şi deplină a consumatorilor”, a spus preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Giovanni La Via (PPE).

„Trebuie să ne asigurăm, totuşi, că acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii“, a mai spus el.

Deputaţii şi-au exprimat din nou îngrijorarea privind potenţialul impact al fraudei alimentare asupra siguranţei mâncării, încrederii şi sănătăţii consumatorilor, funcţionării lanţului alimentar şi preţurilor produselor de fermă.

Deputaţii au subliniat că Raportul Comisiei Europene (adoptat la 17 decembrie 2013) confirmă că peste 90% dintre respondenţi consideră importantă menţionarea ţării de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenţează comportamentul consumatorului, spun deputaţii.

Verificare mai atentă a impactului asupra preţurilor

Aleşii europeni au mai subliniat că impactul estimat asupra preţurilor, bazat pe rezultatele unei organizaţii a consumatorilor din Franţa, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei.

Ca urmare, ei cer clarificări suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuată împreună cu organizaţiile consumatorilor şi nu ar trebui să întârzie propunerile legislative, au adăugat ei.

Menţionăm că, variind de la stat membru la stat membru, între 30% şi 50% din carnea din măcelării este procesată şi transformată în ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocată, preparate din carne şi produse din carne.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: