Difuzarea serialului „Vlad” din toamnă, pusă sub semnul întrebării: Pro TV cere statului un ajutor de 1,1 milioane de euro DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOPRO TV
FOTOPRO TV

Pro TV a depus la Comisia Naţională de Prognoză o solicitare privind acordarea unui ajjutor de 5,4 milioane de lei, aproximativ 1,1 milioane de euro, pentru sezoanele de toamnă – iarnă ale serialului „Vlad”.

Solicitarea se află încă în analiza Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), deşi a fost depusă la data de 16 mai a.c., adică acum mai bine de trei săptămâni.

Potrivit paginademedia.ro, Comisia Naţională de Prognoză a aprobat însă finanţarea pentru serialul „Sacrificiul” difuzat de Antena 3. 

Aşa cum am mai scris, în toamna anului trecut, Guvernul a aprobat solicitarea postului de televiziune pentru finanţarea „Las Fierbinţi Crăciun 2018”. Pro TV va primi de la stat circa 379.577 lei.

50 milioane de euro anual pentru filmul românesc                                                      

Guvernul a decis, în luna iunie 2018, că va acorda ajutoare de stat în valoare totală anuală de 50 de milioane de euro, până în 2020, producătorilor de film care vor promova identitatea culturală naţională şi a minorităţilor naţionale din România, dar şi zone geografice sau un oraş din ţară.

Guvernul arăta atunci că un singur proiect va putea primi finanţare de până la 10 milioane de euro. „Valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăşi 10 milioane de euro pentru fiecare proiect finanţat din această schemă”, se arată într-un comunicat.

„Preocuparea statului în acest domeniu urmăreşte stimularea şi susţinerea producţiei de filme, prin încurajarea iniţiativei private în domeniile creaţiei, finanţării, producţiei, distribuirii şi exploatării filmelor româneşti sau realizate cu participare românească”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectului, lansat în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Executivul susţine că obiectivele generale ale statului în sectorul cinematografiei urmăresc susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, prin realizarea filmelor cinematografice şi promovarea acestora în circuitul mondial de valori, dezvoltarea cooperării cinematografice europene şi internaţionale.

Practic, este vorba despre o schemă de ajutor de stat care va fi aplicată multianual, până la 31 decembrie 2020, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Ea va acoperi maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României.

Astfel, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului. De asemenea, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării turistice a unei zonei geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice.

Alocările se vor acorda în condiţiile în care minim 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României. Firmele vor trebui să realizeze cheltuieli eligibile în legătură cu implementarea proiectului în valoare totală de cel puţin 100.000 euro.

Vor putea beneficia de schema de ajutor de stat atât firmele româneşti, cât şi cele străine.

vlad comisia de prognoza
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite