Diferenţele dintre vechea şi noua schemă de sprijin pentru consumatorii casnici şi firme. Cu cât a crescut limita de consum de energie la care se aplică plafonarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curent bani energie electrica

Guvernul urmează să elaboreze o nouă Ordonanţă de Urgenţă privind o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici de energie, care se va aplica pentru perioada 1 februarie - 31 martie, aceasta cuprinzând noi limite de consum şi de plafonare şi compensare.

Măsurile prevăzute în această nouă ordonanţă nu vor reglementa preţurile, după cum a ţinut să precizeze şeful Executivului, şi nici nu vor interveni în piaţa liberă.

Diferenţele dintre actuala lege şi propunerile pentru energia electrică

Propunerea Executivului pentru perioada 1 februarie - 31 martie este ca preţul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, să fie de 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Valoarea compensaţiei rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum. Astfel, vor fi îndreptăţiţi să primească această compensaţie toţi casnicii cu un consum de până la 500 kWh/lunar, în creştere faţă de plafonul actual de 300 kWh.

Preţul final  plătit de populaţie va fi de 0,68 lei/kWh după aplicarea acestor măsuri, păstrat la nivelul deja aplicat sub care nu poate scădea.

Preţul pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituţiilor, dar şi pentru consumatorii mari va fi plafonat la 1 leu/kWh, pentru toate cazurile.

Diferenţele dintre vechea şi noua lege în cazul gazelor naturale

În prezent, preţul gazelor naturale plătit de populaţie este plafonat la 0,37 lei/kWh, dar în noua OUG acesta va scădea la un nivel de 0,31 lei/kWh.

În ce priveşte pragul de consum, considerat inadecvat de specialiştii din piaţă, acesta a fost majorat astfel:

consumul până la care se acordă compensaţia creşte la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, cât este în prezent.

Compensarea acordată casnicilor care se înscriu în acest consum creşte la 40% din preţul de furnizare fără tarife, de la 33% cât este în prezent.

Preţul nu poate scădea după compensare sub 0,221 lei/kWh.

IMM-urile, instituţiile, marii consumatori de energie vor plăti gaze naturale la acelaşi nivel ca până acum, respectiv 0,37 lei/kWh

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite