Diferenţele dintre vechea şi noua schemă de sprijin pentru consumatorii casnici şi firme. Cu cât a crescut limita de consum de energie la care se aplică plafonarea

Guvernul urmează să elaboreze o nouă Ordonanţă de Urgenţă privind o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici de energie, care se va aplica pentru perioada 1 februarie - 31 martie, aceasta cuprinzând noi limite de consum şi de plafonare şi compensare.
Un guvern stralucitor de impotent. Ii tot trage cu compensarea, adica sifonarea de bani de la buget catre furnizori, in loc sa le bage mana-n gat furnizorilor ca sa-si scada preturile prin micsorarea profiturilor. Politica de faliment.
Problema este la producatori nu la furnizori. Iti amintesc ca 75% dintre furnizori (cei mici și medii) au dispărut de pe piață sau sunt in insolvență. Uita-te la profiturile raportate de Hidroelectrica, Romgaz și Hidroelectrica, după care spune-mi dacă ai mai gasit o afacere mai profitabilă decât cele menționate anterior (fără vânzarea de narcotice). Nu vă mai aruncați după ce zic politicienii. În urma acestor scumpiri, statul este cel mai câștigat.
Nimeni Neica , din cate stiu eu Hidroelectrica si Electrica sunt si producatori si furnizori, si mai sunt si ale statului. Hidroelectrica, producator, are si acum oferta de 251 lei/MWh pret de productie. adica un pret bun.
Totusi, nu am inteles de ce nu se ofera aceasta compensare pentru TOTI consumatorii casnici in limita celor 500kWh/luna? Poate sunt unii care se incalzesc pe electric, sau au un consum la limita, 570 sau 630, sa zicem. Platesti 500 la pret plafonat si restul la liber. Iar discriminare. Este putin mai bine decat inainte, vad ca TVA...nexam... in fine...astia chiar nu pot gandi o schema de ajutor pe bune, fara discutii si virgule?
La gaze, cum s-a modificat plafonul pe luni?
1. În prezent, preţul gazelor naturale plătit de populaţie este plafonat la 0,37 lei/kWh, dar în noua OUG acesta va scădea la un nivel de 0,31 lei/kWh. 2.Compensarea acordată casnicilor care se înscriu în acest consum creşte la 40% din preţul de furnizare fără tarife, de la 33% cât este în prezent. 3. Preţul nu poate scădea după compensare sub 0,221 lei/kWh. Astea sunt articole in lege. Caz concret : Ai abonament cu 0.35 lei /kw. Iti plafoneaza la 0.31 lei /kw. Te incadrezi la compensare si iti scade cu 40% adica platesti 0.31x0.6=0.186 lei/kw Dar nu poate fi mai mic de 0.221 lei /kw dupa compensare. Asa ca 40 % e deja minciuna.
@ BOBO De unde știi că și cei care au contracte vor plăti după noile tarife ??? !!
Era un exemplu. Cei care au contracte sub 0.221 lei / kw , conform legii , sau ma rog ce se preconizeaza nu beneficiaza nici de plafonare, nici de compensare. Cei cu pret intre 0.221 si 0.31 lei/kw vor beneficia doar de compensare , daca consuma 1500 m cubi toata perioada, si numai pentru diferenta pana la 0.221 Restul ca in primul exemplu. Asa vad eu lucrurile la ce s-a scris in articol. Poate legea specifica altceva.