Deutsche Welle: „România nu are nevoie de un acord cu FMI”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erik de Vrijer FOTO Adevărul
Erik de Vrijer FOTO Adevărul

Într-un editorial care titrează „Cu sau fără FMI”, jurnaliştii de la Deutsche Welle explică de ce România nu are nevoie de un nou acord cu FMI, însă sublinează că ţara noastră trebuie să facă dovada „unei reale maturităţi”.

„Dacă până la finele lunii mai Guvernul nu va reuşi să îndeplinească condiţiile asumate, nu va putea încheia un nou acord cu Fondul Monetar. Informaţia aceasta ar putea părea pentru unii o catastrofă şi pentru alţii o eliberare. În realitate, nu va fi nici una, nici alta”, notează Horaţiu Pepine în articolul de opinie publicat marţi pe site-ul Deutsche Welle.

Jurnalistul DW consideră că România este capabilă să se finanţeze singură, la costuri rezonabile, şi sublinează că „România nu avea un acord de împrumut, ci doar unul preventiv, care nu mai presupune, ca la acordul anterior, eliberarea unor tranşe”.

Pe de altă parte, acesta susţine că nu putem vorbi nici de o eliberare, în condiţiile în care „problemele României nu se trag din constrângeri externe, ci ţin de propriile slăbiciuni”. „Aşadar, chiar fără un supervizor atent ca FMI, niciun guvern nu va putea să cheltuiască fără măsură şi va fi nevoit mai devreme sau mai târziu să ia în serios anumite reforme”, se mai arată în articolul de opinie.

Pepine reia schimbul de replici de zilele trecute dintre liberalul Dan Radu Ruşanu şi şeful delegaţiei FMI. „Primul îi atrăgea atenţia celui de-al doilea că instituţia pe care o reprezintă a recomandat sau validat de multe ori politici neinspirate cum a fost de pildă creşterea TVA la 24%. Într-adevăr, măsura aceasta a antrenat în primă instanţă o mulţime de efecte negative, cum ar fi închiderea unor firme, creşterea şomajului şi adâncirea recesiunii. Dar taxele sunt doar o parte a problemei. O alta o reprezintă disciplina financiară şi, în fine, sectorul de stat care continuă să consume mai mult decât produce. Iar la capitolul acesta a lipsit mereu voinţa politică de a se întreprinde ceva decisiv. La acest capitol, nici liberalii şi nici alţii nu au propus nimic. Au fost criticate anumite privatizări făcute la recomandarea FMI, dar se uită că nu au existat cu adevărat planuri alternative”, mai scrie jurnalistul DW.

Pepine concluzionează că „relaţia cu FMI, pe lângă anumite avantaje greu de contestat, a avut şi  urmări negative, căci a creat anumite reflexe îndoielnice”. „Teama de sancţiune a încurajat simularea unor măsuri, cum au fost aşa numitul management privat la societăţile de stat. S-a arătat, în mai multe rânduri, că managementul privat nu a făcut decât sporească clientela partizană. Ar putea exista un management privat performant, dar ar trebui ca acesta să fie adus de la mare distanţă, în aşa fel încât să nu aibă nicio legătură cu politica românească”, se mai arată în materialul de opinie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite