Deşi şi-a îmbunătăţit estimările, Banca Mondială este mai puţin optimistă decât Guvernul. Se aşteaptă ca economia României să avanseze cu numai 4,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările pentru creşterea economică pe care o va înregistra România în acest an. Instituţia prognozează că economia ţării noastre va înregistra un avans de 4,5% în 2018 şi de 4,1% în 2019, faţă de o expansiune de 3,7% şi, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondială şi citat de Agerpres.

Cu toate acestea, estimarea Băncii Mondiale este mai puţin optimistă decât a Guvernului, care prin Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că România va avea în acest an o creştere economică de 5,5%.

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de buna funcţionare a cadrului legal şi instituţional. Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administraţie au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanţei întreprinderilor de stat, care îmbunătăţeşte criteriile pentru selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite