Desfiinţarea Măsurii 3 pentru IMM-uri: Investiţiile ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Circa 3.500 de companii, dintr-un total de 27.000, care au aplicat pentru sprijin financiar prin intermediul Măsurii 3 de susţinere a investiţiilor în România, şi care au întrunit toate condiţiile pentru a primi fondurile de la stat, ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă, potrivit datelor companiei de consultanţă REI Finance Advisors.

Conform sursei citate, companiile ar fi plătit taxe în cuantum de 300 milioane de euro doar cu salarizarea acestora pentru o perioadă de 5 ani, în timp ce investiţiile generate de acestea ar fi depăşit 1 miliard euro, informează Economedia.

REI precizează că, autorităţile iau însă în calcul anularea completă a finanţării acestora, deşi cele peste 27.000 de companii care au aplicat pentru sprijin financiar prin Măsura 3 vor pierde peste 40 milioane de euro achitate pentru pregătirea proiectelor.

„Tragem un semnal de alarmă autorităţilor responsabile să identifice soluţii eficiente şi transparente pentru traversarea acestui impas în care ne aflăm. Dacă nu se pot găsi în luna iunie resurse financiare, propunem să se amâne semnarea contractelor până la 1 septembrie şi să se aloce fonduri la rectificarea bugetară. 

La cele peste 300 de milioane de euro potenţiale taxe plătite de companiile beneficiare către stat mai adăugam şi impozitul pe profit, clădiri, dezvoltarea pe orizontală a altor companii – efortul de 500 milioane de euro al Guvernului ar fi contribuit la dezvoltarea IMM din Romania si creşterea PIB. În plus, investiţiile generate de companii ar fi depăşit 1 miliard euro, dată fiind cofinanţarea asumată de către beneficiari, crearea de 10.000 noi locuri de muncă.”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Aceasta a menţionat că, o altă consecinţă a anulării M3 este că, pe de-o parte, cele peste 27.000 de companii care au aplicat îşi vor pierde încrederea pe viitor în accesarea surselor de finanţare oferite de Guvern, „în ciuda efortului constant pe care noi şi echipa noastră îl facem de peste 10 ani, dar şi a companiilor de consultanţă de a mai lucra pe proiecte finanţate din fonduri de stat, în condiţiile în care nu există o predictibilitate şi asumare ferme.”

Potrivit REI, în piaţă s-au plătit sume cuprinse între 500 si chiar 4.000 de euro pentru serviciile de consultanţă şi proiectare, cât şi pentru întocmirea devizului general, bani care, în contextul actual, nu s-ar mai putea recupera, asta deoarece Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a publicat o notă de fundamentare privind anularea Măsurii 3 şi mutarea fondurilor la Măsura 2.

Guvernul propune relansarea Măsurii 3 cu fonduri provenite din REACT-EU

Una dintre propunerile vehiculate de Guvern ar fi relansarea Măsurii 3 cu sume provenite din alte surse de finanţare europeană, respectiv din REACT-EU, însă acest program va fi disponibil abia de anul viitor, iar beneficiarii nu pot aştepta 2-3 ani pentru achiziţia echipamentelor necesare pentru dezvoltare, afirmă compania de consultanţă.

Guvernul a anunţat că beneficiarii care au depus cereri de finanţare pentru accesarea de fonduri prin Măsura 3 nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi, însă cei care au vizat achiziţia de hale, structuri de cazare, mai precis peste 1.000 de proiecte, nu vor mai fi eligibili.  Proiectul de modificare a OUG 130 se află, însă, în plină dezbatere publică.

În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. De asemenea, au fost depistate o serie de vicii la înscrierea pe liste, fiind suspectate fraude, pentru care ministrul Economiei Claudiu Năsui a sesizat DNA.

Măsurile 1, 2 şi 3 sunt parte dintr-un pachet de sprijin al companiilor afectate de criza COVID-19, a căror activitate a fost interzisă ori redusă în perioada stării de urgenţă sau de alertă. 

Prin Măsura 1 - microgranturi au fost acordate companiilor ajutoare de stat de câte 2.000 de euro. Prin Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru au fost acordate granturi pentru capital de lucru de 2.000-150.000 euro. Prin Măsura 3 ar fi urmat să fie acordate granturi pentru investiţii cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro. 

Citeşte şi: Guvernul vrea desfiinţarea Măsurii 3 pentru IMM-uri şi relocarea banilor către Măsura 2

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite