Deloitte: România riscă sancţiuni din cauza noilor reglementări pe evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanța de Urgență cu privire la măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conține o serie de prevederi ce încalcă legislația comunitară, Guvernul riscând astfel sesizarea promptă și sancțiuni drastice din partea Uniunii Europene, avertizează experții fiscali din cadrul Deloitte Tax.

Proiectul menționează înființarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achizițiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, pește, zahăr și materiale de construcție.

„Deși nota de fundamentare a proiectului semnalează încălcarea reglementărilor comunitare, Guvernul se bazează probabil pe o reacție întârziată din partea reprezentanților Comisiei Europene, mizând pe procedurile complexe și de durată care conduc la declanșarea procedurii de infringement", spune Pieter Wessel, Partener, Deloitte Tax.

Acesta precizează că instituirea unor astfel de bariere de comerț înseamnă încălcarea principiului fundamental al liberei circulații a mărfurilor, consimțit de statul român prin semnarea Tratatului de Aderare. "O astfel de acțiune va fi cu siguranță amendată prompt de instituțiile europene și statul român s-ar putea afla în postura de a suporta costuri semnificative", mai arată Wessel.

Reintroducerea accizelor pentru lux

Propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux (blănuri, parfumuri, bijuterii) încalcă, de asemenea, prevederile Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. 

Potrivit lui Wessel, în aceste condiții, toți cei care vor fi nevoiți să achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul român. "Mai mult, Comisia Europeană a sesizat deja România în legătură cu această încălcare a legislației comunitare, iar statul român a fost de acord să elimine aceste accize interne începând cu 1 ianuarie 2010", subliniază expertul Deloitte.

Interzicerea funcționării antrepozitelor de depozitare de produse accizabile (alcool, tutun, produse energetice) începând cu 1 august 2010 reprezintă un obstacol suplimentar pentru comerțul cu aceste produse.

În plus, o astfel de măsură încalcă sever principiul securității juridice, principiu conform căruia orice contribuabil trebuie să aibă o garanție a stabilității legislației care să îi ofere  posibilitatea unei planificări a activității pe termen lung.

Oficialii Deloitte au atras atenția asupra acestor implicații și în cadrul discuțiilor din cadrul Comisiei de dialog social deschisă pentru analiza proiectului de ordonanță. Ei au lansat un apel la adresa Ministerului de Finanțe, pentru a reveni asupra acestor propuneri.

"Deși suntem conștienți de nevoile bugetare stringente din acest moment și suntem de acord că se impun anumite măsuri de austeritate, reversul medaliei la măsurile enumerate mai sus se poate manifesta mult mai repede decât s-a anticipat și la costuri mult prea mari pentru a le mai justifica implementarea", a concluzionat Pieter Wessel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite