Deficitul bugetar a fost de 4,6% în 2019. Cîţu: A fost peste ce estimam. Surpriza: datoria către fraţii Micula

Deficitul bugetar a fost de 4,6% în 2019. Cîţu: A fost peste ce estimam. Surpriza: datoria către fraţii Micula

Florin Cîţu FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor a anunţat marţi că anul 2019 s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, peste ce estima Guvernul la rectificarea bugetară din noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţial, Guvernul a anunţat un deficit de 4,4% din PIB.

Astfel, deficitul a fost în creştere cu 0,2 puncte procentuale din PIB faţă de ţinta stabilită prin ultima rectificare (4,4% din PIB).

Ministrul Finanţelor a explicat că depăşirea este cauzată de stingerea unei datorii către fraţii Micula şi de dividende supraestimate.

„În ultima lună am avut câteva elemente pe care nu le-am putut estima. A trebuit să stingem o datorie rezultată dintr-o hotărâre judecătorească, cea din procesul cu fraţii Micula, de 0,91 miliarde lei. Cealaltă: în buget au fost incluse veniturile de la companii. Am estimat că vom încasa aceste venituri din dividende, dar a fost o surpriză, iar 1,3 miliarde lei nu au fost încasaţi. Sunt câteva companii şi vom trimite şi corpul de control. Dividendele apar pe hârtie, iar ele nu sunt acolo”, a spus el.

Cîţu a declarat că veniturile au fost supraestimate tocmai pentru a diminua artificial deficitul bugetar la începutul anului şi pe parcurs au apărut probleme la fondurile europene.

La cheltuieli, faţă de legea iniţială au crescut cheltuieli de personal, asistenţa socială, bunuri şi servicii şi au scăzut dobânzi şi investiţii. „Au fost luate cheltuieli de la dobânzi şi investiţii şi s-au dus către cheltuieli cu salarii şi asistenţa socială”, a spus ministrul.

Cîţu a precizat că, în noiembrie, Guvernul a inversat trendul şi a plătit facturile şi a cheltuit banii pentru investiţii. Mai precis, au fost cheltuiţi 6,4 miliarde şi 10,4 miliarde cheltuieli pentru investiţii, în ultimele două luni ale anului, după ce maximul fusese de 3,9 miliarde lei în septembrie şi octombrie. 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: